I en meningsmåling gjennomført av Respons Analyse får de fire borgerlige partiene 28 av 59 mandater. Den rødgrønne koalisjonen står med 30.
– Det er gledelige tall. Dette viser at det nå er virkelig spenning i Oslo. Det er veldig close og målingen viser at det er helt mulig å få til et maktskifte i Oslo, sier Oslo Høyres leder Morten Steenstrup til Avisa Oslo.
En spørreundersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Oslo Høyre, viser at Høyre er det desidert største partiet i byen, med hele 31,5 prosents oppslutning.
Meningsmålingen er bestilt av Høyre, men faglig rådgiver Thore Gaard Olaussen i Respons analyse bedyrer at metodikken bak undersøkelsen ikke skiller seg fra metodikken i andre, uavhengige undersøkelser.
– De gjennomføres på samme vis, og respondentene får ikke vite hvem som har bestilt undersøkelsen etter intervjuet er ferdig, og kun hvis de spør om det.

Oppgitt Harald Eia – samtale om Trond Giske fjernet fra Ap-podkast
Knapt rødgrønt flertall
Resultatene fra undersøkelsen ser slik ut:
Om dette ble resultatet i kommunevalget, ville mandatfordelingen blitt slik:
- Høyre: 19 mandater
- Arbeiderpartiet: 12 mandater
- SV: 7 mandater
- Rødt: 6 mandater
- MDG: 5 mandater
- Venstre: 5 mandater
- Frp: 3 mandater
- Krf 1 mandat
- Folkets parti FNB: 0 mandater
Med andre ord ville det blitt et knapt flertall til koalisjonen som i dag sitter i byråd – Arbeiderpartiet, SV og MDG – så fremt de fortsatt får støtte fra samarbeidspartiet Rødt. Disse får til sammen 30 mandater – akkurat det som må til for å sikre flertall i bystyret.
Dette til tross for at noe annet enn rødgrønn valgseier i Oslo de siste årene har fremstått som en fjern tanke.
I tillegg får Senterpartiet ett mandat. I Oslo anses ikke Sp å tilhøre verken høyre- eller venstresiden.
– Jeg tror folk ser at det nå er behov for et alternativ, at det er viktig å kunne kombinere private og offentlige løsninger, å kunne gi folk valgfrihet, sier Morten Steenstrup om at den borgerlige fløyen nå puster de rødgrønne i nakken.

Lærer sammenlignet Stoltenberg med Putin i tekstmelding til elevene
Nyvalg leder uten personlige ambisjoner
Steenstrup har nylig tatt over ledervervet i et Oslo Høyre som ikke har vært fritt for interne konflikter og uro. I oktober kunne Avisa Oslo fortelle om at Steenstrups forgjenger – Heidi Nordby Lunde – på dramatisk vis trakk seg som leder, til tross for å ha planlagt for å sitte en periode til.
Dette ser imidlertid ikke ut til å ha gjort utslag på oppslutningen til partiet.
– Er det Morten Steenstrup-effekten vi ser på denne målingen?
– Overhodet ikke. Dette er nok utslag av en nasjonal trend, men det er også godt arbeid i Oslo. For meg er det viktigste at dette viser at det er mulig å ta makta fra de rødgrønne. Jeg har jo opplevd i de to månedene jeg har vært leder en fantastisk aktivitet, et fantastisk pågangsmot, sier Steenstrup.
Han er tydelig på at han ikke har noen personlige ambisjoner om verv, dersom Høyre skulle vinne makta i Oslo.
– Jeg sa klart ifra da jeg ble leder at den rollen er krevende, og jeg skal ikke stå på bystyrelisten. Min jobb er å gjøre det jeg kan for å lede partiet til å vinne byrådsmakten, men jeg ser ikke for meg noen verv utover å være leder. Så har jeg jo et yrke som advokat i tillegg.

Her blir det tantra-festival i sommer: – Handler om mye mer enn bare sex
Fall for SV og MDG
Særlig tydelig er det at SV og MDG mister oppslutning. Gaard Olaussen i Respons mistenker at det skyldes to forskjellige ting.
– Denne målingen er tatt opp etter Ukraina-invasjonen, da gikk både Rødt og SV tilbake på nasjonale målinger, noe som nok kan tilskrives invasjonen. Rødt går litt frem, men vi må huske at de hadde en stor fremgang i januar og februar, så det er fullt mulig at dette egentlig er en tilbakegang for dem.
Sist gang Respons utførte en Oslo-måling var i desember.
– MDG på sin side har ikke klart å komme seg helt etter det skuffende resultatet fra Stortingsvalget i fjor, sier han om MDG, som ligger an til å få oppslutningen sin nærmest halvvert.
Han tror samtidig ikke Høyre styrker seg på én spesifikk sak.
– Det er Høyre som står som styringsalternativet på borgerlig side. Det er naturlig at når venstresiden begynner å få problemer, så greier ikke Ap å dekke opp for tilbakegangen til SV og MDG. Da styrker Høyre seg. Dette har vi også sett nasjonalt, at Høyre ikke går frem på grunn av noen bestemt sak.