Kampen Bistro har eksistert i 20 år. 2021 startet også med full nedstengning og stamkunde Karen Ingrid Greve opprettet en innsamlingsaksjon.

Og hun sparte ikke på kruttet da hun fortalte om hvorfor hun vil bevare Kampen Bistro.

Maten, stemningen og kundeservicen er verdt å komme tilbake for.

– De kjenner kundene sine ved navn. «Hei, Karen!», sier de. Når man besøker bistroen, føler man at man kommer hjem til en stor familie.

LES OGSÅ: Naboene kjemper for å beholde bydelsrestauranten: – Rørende

Nå har hun gjort det igjen, etter flere oppfordringer fra lokalmiljøet.

– Og det kjennes tungt og nådeløst, skriver hun om å iverksette nok en innsamlingsaksjon.

Målet er å samle inn 50.000 kroner til restauranten. Mandag formiddag har de samlet inn i litt over 18.000 kroner.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Det er også utrolig mange som har kjøpt gavekort. Det er også kjempefint!

Urettferdig

Men en ting er sikkert for Greve og andre stamkunder som holder bistroen kjær.

– Det ville være helt uutholdelig trist hvis bistroen skulle bukke under. Det går faktisk ikke an!

Selv er hun skeptisk til regjeringens avgjørelse om å innføre full skjenkestopp.

– Vi har fått lov til å samle 20 mennesker, men vi kan ikke gå ut å sitte ved et bord å spise mat og ta oss et glass vin. De er jo så strenge på smittevern, sier hun om bistroen.

– Det er virkelig full kustus. Jeg har følt meg trygg der under hele pandemien. Jeg synes det var ganske urettferdig, rett og slett.

Hun mener det ville vært bedre å stenge kranene rundt midnatt.

– Men det koster dem mer å være åpne enn å stenge. Det er jo helt forståelig at de stenger, selv om det er kjempetrist. De fyller mange ulike roller i lokalmiljøet, men også egentlig i bymiljøet, sier Greve.

Nabolagsrestauranten, som ligger i andre etasje, drifter også Kampen bydelshus i første etasje. Her arrangeres det jevnlig konserter, bokbistro, kino, men også bursdager, dåp og andre private arrangementer.

Daglig leder av Kampen Bistro, Kristian Tinnen, sier engasjementet er rørende.

Kunne vært konkurs nå

– Vi er umåtelig takknemlig for bidragene, og det vil igjen bety at vi kan prioritere å holde åpent framfor å stenge dørene. Enten om det er kun takeaway eller åpen restaurant uten alkohol.

Men understreker også at det ikke skal være gjestenes oppgave å holde liv i sin lokale bydelsrestaurant.

Hvordan er den økonomiske situasjonen deres nå?

– Uten et statsgarantert lån fra banken, hadde vi vært konkurs, sier Tinnen.

De har økt gjeldsgraden for å kunne sikre en drift framover.

– Men hver dag uten normal drift, tærer på likviditeten og det går en grense for hvor lenge vi holder ut. Når dørene stenger og omsetningen er borte, slutter ikke regningene å komme. Vi klarer oss akkurat nå, men er helt avhengige av at penger fra kompensasjonsordninger kommer raskt,

– Vet dere nå når dere kommer til å åpne igjen?

Vi vil åpne så fort vi får litt oversikt og vet hvordan kompensasjonsordningene slår inn. Vi har holdt åpent så mye som mulig i hele pandemien.

De startet tidlig med kun takeaway, da spisestedene måtte holde stengt, og vi holdt åpen restaurant uten alkohol i fjor vinter.

Erfaringen fra disse periodene, er at vi blir avkortet i støtteordningene dersom vi har for høy omsetning. Det er derfor viktig at vi balanserer dette på en fornuftig måte. Men vi ønsker å være et sted som «alltid» skal være åpent, men trygge rammer og omgivelser. Vi skal gjør vårt for å bidra i «dugnaden». Det er ingen tvil at våre gjester gjør det. Enten med pengeinnsamling eller ved å benytte seg av vårt tilbud når vi holder åpent. Det gjenstår å se hva konsekvensen av politikernes beslutninger blir for oss. Vi kan ikke annet en å tenke positivt, brette opp ermene og være klar for det vi er best på. Nemlig å drive bydelsrestaurant, avslutter Tinnen.

21. desember uttalte helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjon at tiltakene skal gjelde fram til 14. januar. Da vil de ta en ny vurdering på om det de gjeldende smitteverntiltakene.