En ung kvinne som bodde på mottaket forteller NRK om fuktskader og lite mat.

– Det var mange våte vegger, og mugg på veggene, sier kvinnen til NRK.

Hun forteller at det også var skittent på flere rom.

– Jeg var i et rom med veldig dårlige forhold. Jeg kunne ikke engang ta en dusj, på grunn av muggen.

Kvinnen forteller også at de fikk svært lite mat.

– Barna gråter

Torsdag opplyste Elena Rusakova, som jobber som frivillig, til AO at rundt 20 barn befant seg i brakker midt på det industrielle området på Furuset med sine foreldre.

Ole Valen, regionleder i Hero Norge AS som drifter flere av flyktningemottakene – deriblant dette på Furuset – uttalte i denne artikkelen at de ønsket å unngå barnefamilier i brakkeriggene.

– Det er ganske farlig for barn. Barna gråter og er redde fordi det lasses av store steiner like ved. Det er støy fra tidlig til sent, opplyser Rusakova til AO.

– De får ikke ferdiglagt mat. Det er langt til butikker og ingen overgang til andre siden av E6 og mye trafikk, la hun til.

Samtidig opplyser Rusakova at flyktningene på akuttmottaket på Furuset hadde fått beskjed klokken 18 om at de skulle flytte til Økern torg om en time.

– Både Rommen, Alna og Kalbakken (akuttmottak, journ.anm.) ble plutselig flyttet på veldig kort tid. Alle klaget på industriområder, sier hun.

AO fikk fredag bekreftet det ovenstående av en flyktning som ble flyttet fra Furuset til Økern torg.

LES OGSÅ: Én bydel vil gi 400.000 kroner ekstra til unge flyktninger: – Håper andre følger etter

Kommunen sendte bekymringsmelding

Oslo kommune sendte bekymringsmelding til UDI om forholdene ved akuttmottaket på Furuset. Det får NRK bekreftet.

Bydel Alna sendte først en bekymringsmelding internt i kommunen, før Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester tok kontakt med UDI.

UDI bekrefter altså til NRK at det er de som har tatt avgjørelsen at akuttmottaket skulle stenges. Det bekrefter også Hero.

Kvinnen NRK snakket med sier flyttingen skjedde plutselig.

– De kom i går kveld og sa at om en halvtime kommer det en buss. I løpet av 30 minutter hentet vi bagene våre og gikk ut, og bussen tok oss hit.

Avisa Oslo har forsøkt å kontakte Hero gjennom torsdag kveld og hele fredag. Kommunikajsonsansvarlig Arnfinn Nordbø sier litt før 16.00 at de fortsatt venter på endelige avklaringer fra UDI.