Gå til sidens hovedinnhold

NRK-profilen fikk korona: – Jeg var redd for å dø

Marianne Rustad Carlsen dekket koronapandemien da den kom til Norge for ett år siden. Så ble hun syk selv. Nå har hun skrevet bok for å advare andre.

Mens hele verden ble snudd på hodet i mars i fjor, lå Marianne Rustad Carlsen (61) isolert på Ullevål sykehus. All informasjon om hva som skjedde utenfor sykehusets fire vegger fikk hun gjennom telefonen og av sykehuspersonell. Nå har hun skrevet boka «Koronaens ansikt» der hun deler tankene hun hadde inne i oksygenmasken mens hun lå alvorlig syk i 27 døgn på sykehuset.

– Det var veldig uvirkelig. Jeg tenkte at dette her skjer ikke meg, forteller Marianne til Avisa Oslo.

Den profilerte NRK-reporteren fra Malmøya dekket koronapandemien da den først kom til Norge i 2020. At hun selv skulle bli rammet av den første bølgen koronasyke falt henne aldri inn.

Les også

Drosjesjåførenes krise: – Det er katastrofalt

Redd for å dø

– Det var skremmende. Jeg hadde sett bildene fra Italia av folk som lå på intensivavdelingen og kjempet for livet sitt, og gjorde jeg det samme selv.

– Det var nifst, understreker hun, og rister på hodet.

For Marianne kjempet bokstavelig talt for livet de ukene hun var innlagt på Ullevål sykehus.

I 27 dager lå hun i isolasjon med oksygenmaske, hun klarte ikke å puste selv.

– Jeg hadde ikke pust. Lungene mine var fylt av virus. De viste meg bilder av lungene mine, og det var kun en bitte liten sort prikk som var igjen i lungene. Resten var hvite lunger, det vil si at de var hvite av viruset.

Hun orket ingenting, og klarte ikke engang å reise seg fra sengen.

– Jeg måtte ha med meg på oksygen på tank bare jeg skulle på toalettet, samtidig som sykepleierne måtte hjelpe meg. Jeg klarte meg ikke uten oksygenet, da hadde jeg dødd, forteller hun og ser utover Oslofjorden.

Redselen for å dø gjorde seg spesielt gjeldende om natten.

– En natt tenkte jeg «nå dør jeg, nå går det ikke lenger. Nå blir jeg selv offer for denne pandemien jeg har vært med og laget saker om».

– Jeg var veldig, veldig redd.

Plaget av ettervirkninger

Fra Ekebergparken, der vi møter Marianne, kan hun se ned til Malmøya og huset der hun har bodd de siste tjueni årene.

Etter en lang sykdomsperiode er hun nå tilbake på jobb i NRK, men hun fungerer fortsatt ikke som før hun ble syk. Ettervirkningene av koronaviruset kjennes på kroppen.

– Jeg har mye dårligere lungekapasitet. Det å gå i trapper, eller en oppoverbakke, klarer jeg ikke lenger. Jeg er rett og slett i dårligere form. Og jeg undrer jo iblant på om denne sykdommen vil forkorte livet mitt. At jeg ikke vil leve like lenge som jeg ellers ville gjort fordi lungene mine fortsatt er dårlige.

Les også

Designer Ingunn (41) etter ett år i samme stol: – Ta med strikketøyet ut i parken

Advarer andre

Etter et år med korona begynner folk å bli lei av sosial distanse, hjemmekontor og strenge restriksjoner. Nettopp derfor syns Marianne det er viktigere enn noen gang å minne andre på at å bli syk kan få svært alvorlige, og dødelige, konsekvenser.

– Folk vet ikke hvor dårlig man kan bli, og tror at det bare er gamle mennesker, som er nær døden fra før, eller veldig syke mennesker, som blir ordentlig dårlige av covid-19. Det er feil.

Selv var Marianne frisk og rask før hun ble smittet av covid-19. Hun er ikke i risikogruppen, og har ingen underliggende sykdommer. Likevel ble hun alvorlig syk.

– Jeg skrev denne boka fordi jeg ville gi sykdommen et ansikt, så folk kan tenke at de må være forsiktige og passe på. Jeg vil ikke at noen skal få korona. Det er et farlig virus.

– Hold ut og ikke utsett dere selv eller andre for å få det, oppfordrer hun.

– Alle kan bli alvorlig syke av korona. Derfor, ta vare på hverandre, og vær forsiktig.

Kommentarer til denne saken