Tirsdag morgen startet NRK-profilen i 40-årene sin forklaring i Oslo tingrett. Han ble påført brudd i kinnbenet og en nerveskade i ansiktet etter volden han ble utsatt for ved 20-tiden den 24. januar i fjor.

– Slaget kom hardt og uventet og uten at jeg så det. Jeg ble svimmel i topplokket. Han fortsatte å slå. Det er vanskelig å si hva som deretter skjedde. Det kom som lyn fra klar himmel, sa han.

– Forandret seg

– Vi avtalte å møtes gjennom Instagram. Min motivasjon var å møte opp og se hvordan det gikk med ham. Jeg hadde registrert at han hadde forandret seg litt. Jeg hadde en følelse, uten å kunne sette ord på det, sa profilen i retten.

– Han skulle gi meg en gave. Første møtet vi avtalte, var nærmere jul, så jeg tenkte ikke på det, sa han.

– Det var ikke konflikt mellom oss, etter det jeg kunne oppfatte.

Han fikk en flatpakket gave av tiltalte. Men før han fikk pakket den opp, ble han angrepet. Tiltalte hadde da snakket om at profilen ikke kunne bestemme hvem som kan si noe om musikktekster.

Erkjente

Tiltalte sa i retten at han erkjente de faktiske forholdene og beklaget det som hadde skjedd.

– Det var noe under den samtalen som provoserte meg, og da ble det stygt, sa tiltalte.

27-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, har de rettsoppnevnte sakkyndige kommet til, og derfor vil statsadvokat Andreas Strand nedlegge påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

Kjente hverandre

Tiltalte og fornærmede kjente hverandre fra før og hadde hatt et visst samarbeid.

Om kvelden den aktuelle dagen kom tiltalte kjørende i en bil til Marienlyst, og NRK-medarbeideren gikk ut og møtte ham rett utenfor hovedinngangen til Radiohuset.

Det endte raskt i et alvorlig voldstilfelle, hvor NRK-medarbeideren ble sparket og slått, og deretter sykemeldt i lang tid.

Møtet mellom dem ble fanget opp av flere overvåkingskameraer. Videoene ble fremvist i tingretten tirsdag morgen.

– Det var overraskende. Jeg klarte ikke å samle tankene mine før det var over. Jeg måtte prøve å holde meg på beina, forklarte han.

Han var helt sjokkert over det som skjedde og føler skuffelse over at det kunne skje.

Fryktet for mer

Først et par dager etter hendelsen oppsøkte NRK-profilen legevakt. Han hadde tydelige merker i ansiktet og på øyet etter voldsbruken.

Statsadvokaten viste til journalen fra helsevesenet, hvor det ble påvist brudd i ansiktet.

I dag er han fortsatt nummen i ansiktet og har en stikkende smerte, opplyste han på statsadvokatens spørsmål.

– Det ante meg at tiltalte ikke var i sitt vanlige «jeg», og jeg var litt bekymret for familien min. Hva som skulle skje videre, var uvisst, sa han.

Til politiet forklarte han at han var redd situasjonen ville eskalere.

«Tyster»

Etter at voldsbruken mot NRK-profilen ble anmeldt, ble den nå tiltalte artisten ilagt besøksforbud mot den fornærmede. Da skal han ifølge tiltalen ha krevd at NRK-profilen trakk sitt krav om besøksforbud tilbake. I motsatt fall ville han komme og banke ham igjen. Tiltalte kalte NRK-profilen «tyster».

I retten sa tiltalte at han hadde følt seg krenket over noe NRK-profilen hadde lagt ut på sosiale medier.

Etter å ha hørt fornærmede fortelle om skadene han ble påført, beklaget tiltalte sterkt og sa han aldri hadde til hensikt å etterlate ham med skader.

I utgangspunktet skulle rettssaken mot artisten allerede ha vært avsluttet. Det ble først tatt ut tiltale mot ham for over ett år siden, men saken har siden blitt utsatt to ganger – først i september, deretter på nytt i januar.