(Avisa Oslo/Nidaros): Det melder NRK onsdag kveld

Etter det NRK får opplyst, er det slått såkalt riksalarm hos politiet. Det vil si at Millehaugen er internt etterlyst hos politiet i hele landet. Ifølge VG er Millehaugen også etterlyst internasjonalt.

– Dette er helt ukjent for meg, jeg er ikke blitt kontaktet, sier hans mangeårige forsvarer Morten Furuholmen til NRK.

I 2012 ble Millehaugen dømt til lovens strengeste straff på 21 års forvaring og ti års minstetid for drap på gjengleder Mohammed Jeddi Javed. Han ble funnet drept i en utbrent bil på Haugerud i Oslo om kvelden 19. januar 2009.

Oppfordrer til å ta kontakt

Millehaugen hadde permisjon fra Trondheim fengsel i tidsrommet klokka 09.00 til 15.00 onsdag 1. juni, men har ikke møtt opp som avtalt, skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Millehaugen beskrives som cirka 179 centimeter høy og noe kraftig bygd.

Videre i pressemeldingen står det at politiet ønsker å komme i kontakt med savnede så snart som mulig, og bruker nå nødvendige ressurser på å finne og pågripe ham.

– Vi oppfordrer publikum til å ta kontakt med politiet ved observasjon og at publikum ikke foretar seg noe på egenhånd, sier politiadvokat Anne Haave i Trøndelag politidistrikt.

Alvorlige lovbrudd

Han er tidligere domfelt for flere alvorlige lovbrudd.

I 1993 ble han dømt til 17 års fengsel for å drept fengselsbetjent Jon Arild Martinsen i Sarpsborg fengsel. Drapet skjedde i forbindelse med at han rømte fra fengselet, og han skal også ha truet en person til å ha kjørt seg til Oslo i forbindelse med rømmingen. Straffen på 17 år fikk han for drap og to ran.

– Kan være farlig

Til Nidaros sier Haave at de ikke ønsker å gå ut med hvordan politiet jobber for å finne Millehaugen.

– Vi bruker de ressursene vi har tilgjengelig, i tillegg har vi varslet andre politidistrikt, Tollvesenet, og andre etater. Og han er internasjonalt etterlyst via Kripos.

– Er han ansett som farlig?

– Han sitter på en forvaringsdom, og som følge av det tar vi høyde for at det kan være en farlig person.

Ifølge Haave er siste kjente observasjon da han gikk ut av fengselet klokka 9.00 onsdag morgen.

– Hvorfor hadde han permisjon?

– Vurdering og grunnlag for permisjon må Kriminalomsorgen svare på, sier Haave.

Fengselsleder: – Hatt permisjon før

Fengselsleder Egil Gabrielsen ved Trondheim fengsel sier til Nidaros at Millehaugen har vært på permisjon flere ganger før.

– Han har vært i en permisjonsrutine en god stund nå. Det gjøres risikovurdering i forkant og finner vi det forsvarlig blir det godkjent permisjoner. De som sitter med forvaringsdom skal tilbake til samfunnet de også, sier han.

Per nå gjør ikke fengselet noe spesielt i saken.

– Det er politiet som søker og gjør det som skal til for å finne han, sier Gabrielsen.

Til vanlig soner Millehaugen på en særlig tilrettelagt avdeling for de med forvaringsdom. Trondheim er ett av to fengsler i Norge som har en slik avdeling.

– Han har felleskap med andre innsatte på ordinær måte, sier Gabrielsen.