Regissør Jan Dalchow beskriver seg selv som «hardcore»-osloboer, da han er vokst opp i Groruddalen, og levd hele livet sitt i byen, nå bosatt på Ekeberg.
Den prisbelønte regissøren er nå aktuell med dokumentaren «Naken», som skal sendes på NRK senere i vinter. Ideen om dokumentaren fikk han fra sine egne vonde følelser om kropp, og forholdet sitt til den.
– Jeg har selv slitt med skam for egen kropp, og det er altfor mange som lever med slike negative holdninger. Konsekvensene av et slikt selvbilde kan være svært alvorlig. Det er viktig å være venn med kroppen sin, forteller han til Avisa Oslo.
«Skambuksa»
Det begynte med at han stusset over hvorfor man må dekke seg til når man skal bade, og kaller badebuksa for «skambuksa».
– Normal nakenhet har i vår tid blitt noe unormalt, og jeg har helt siden barndommen undret meg over spørsmålet om hvorfor det er slik. Hvorfor kler man på seg når man skal bade? For meg er det helt absurd, og som å måtte ha bind for øynene når man skal ut og kjøre bil.
I ti år har han jobbet med denne dokumentaren, hvor han har reist og møtt nakenaktivister og mennesker med dårlig forhold til egen kropp i Norge, Storbritannia og USA.
Se traileren her:
Tok grep i Oslo
Privat har han også vært svært engasjert i nakenhetsdiskursen, og gått til verks for å prøve å endre på hvordan nærsamfunnet betrakter det han beskriver som naturlig nakenhet.

Bli med den kjente undervannsfotografen under isen: – Alle har mareritt for ikke å komme opp igjen
Som for eksempel en sommer hvor det hadde dukket opp en beskrivelse om at nakenbading ikke er tillatt fra enkelte av øyene i Oslofjorden, på Oslo kommunes hjemmeside.
– Da tok jeg kontakt med Oslo kommune og spurte hva dette var for noe. Hvilken lov henviser de til, om at nakenbading er forbudt? De beklagde, og tok vekk teksten etter et par dager. Men jeg blir irritert når jeg ser slikt. Jeg skulle ønske vi levde i et Oslo og et samfunn hvor ikke politiet blir koblet på når man bader toppløs på for eksempel Sørenga. Da er man helt ute å kjøre. Normal nakenhet blir ofte ansett som det samme å være seksuelt krenkende, og det er det jo ikke, legger han til.
Dalchow forteller videre at hans eget forhold til kropp har endret seg gjennom arbeidet med dokumentaren.
– Jeg kan fortsatt ha dårlige dager, men bevisstheten min på hvordan vi ser på «vanlige» kropper er mye større enn før. Det burde ikke være slik at ungdommer ikke er bekvem med å dusje naken etter gymtimen, eller at sosiale medier ukritisk sensurerer naturlig nakenhet, mens den seksualiserte, kommersialiserte nakenheten får fritt spillerom.
Han forklarer at det riktignok har vært satt mye fokus på kroppspress de siste åra, men at samfunnet fortsatt har en lang vei å gå:
– Folk klager fremdeles på kroppene sine, og føler at de ikke er gode nok. Jeg tror det gjør at vi er et mindre lykkelig samfunn.
Regissøren fra Groruddalen har vunnet Gullruten, er Amanda-nominert og har fått flere internasjonale priser, blant annet under filmfestivalen i Berlin. Han ble nominert til Skamløsprisen 2020, blant annet for arbeidet med «Naken».
Dokumentaren «Naken» blir å finne på NRK TV og sendes på NRK 2 tirsdag 2. mars, og på NRK 1 senere i år.