– Vi jobber videre med å avdekke motiv, sa påtaleansvarlig Christian Hatlo under pressekonferansen.

To personer ble drept, 21 er skadd, derav ti alvorlig, etter skytingen ved utestedene London og Per på hjørnet på C.J. Hambros plass i Oslo sentrum natt til lørdag. Ifølge politiet er ingen av de skaddes tilstand livstruende.

Politiet pågrep en antatt gjerningsperson 01.19.

De antar at det kun er én gjerningsperson. Den siktede er en 42 år gammel norsk statsborger med iransk bakgrunn. Personen er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Han var kjent for politiet fra før av og hjemmehørende i Oslo.

Han har tidligere blitt dømt i forbindelse med bæring av kniv, narkotika, samt en legemsfornærmelse tilbake i tid.

Tror han ville skape frykt i befolkningen

Politiet etterforsker hendelsen bredt. Foruten hatkriminalitet, er en annen av teoriene politiet jobber etter at skytingen kan ha sammenheng med den siktedes psykiske helse.

– Han er kjent for PST – uten at vi vil gå inn på hva det dreier seg om, sier politiet under pressekonferansen.

Politiet har beslaglagt to våpen. Et automatvåpen og et etthåndsvåpen.

– Det er grunn til å tro at han hadde til hensikt å skape alvorlig frykt i befolkningen, sier politiet.

Hever sikkerhetsnivået

Politiet har beslaglagt to telefoner. Leiligheten til den siktede ransakes av kriminalteknikere.

– Det ser ikke noe grunn til å tro at det var flere gjerningspersoner med på selve skytingen. etterforskning prøver å finne ut om andre hjelpere eller om de prøver å finne noe nytt, sier politiet, som sier at det ikke er grunn til å tro at flere var med på utføre skytingen.

Sikkerhetsnivået i Oslo heves betydelig lørdag. Politiet anbefaler ikke å stenge utesteder, og arrangementer som Tons of Rock og landskampen på Ullevål lørdag. Politiet kommer til å være synlig til stede for å trygge de aktuelle arrangementene.

– Vi har tilkalt mye ekstra ressurser, og det hadde vi planlagt med tanke på Pride. Disse skal fremdeles møte på jobb selv om Pride er avlyst, sier politiinspektør Tore Soldal under pressekonferansen.