– Det er et solid bomskudd å rope på skyting av Freya, fordi det er det «vi pleier å gjøre» når dyr er «i veien» for oss mennesker. På den ene siden fremstår det som om Fjeld er kritisk til en slik gevær-politikk selv, på den annen side roper han på mer av det.

Det sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen i en pressemelding om Per Espen Fjeld sin ytring i et innlegg i NRK.

Fjeld, er pensjonert viltforvalter, biolog og tidligere forsker. I innlegget skriver han blant annet:

– Forskjellen på Freya og dyr vi daglig utsteder dødsdom på, fordi det er lønnsomt eller behagelig for oss, er at Freya er et eksotisk innslag i mediene og har fått et navn. En ren Bambi-effekt.

– Forvirret

NOAH mener det er meningsløst.

– Det fremstår forvirret og meningsløst. Om han tror at det blir mer omsorg for hvalrossbestanden som helhet av å skyte en representant for hvalrossene, fordi hun lager bulker i noen luksusbåter, så tror han feil. Freya gjør langt mer for natur-bevissthet enn de fleste viltforvaltere, sier Siri Martinsen.

Martinsen roser Fiskeridirektoratet og Oslo kommune som har brukt anledningen Freya har gitt oss til å informere om hvor viktig det er å respektere ville dyr, og har vist hensyn til natur og ville dyr i praksis.

– Det vokser frem et engasjement for ville dyr i Norge. Og det er akkurat det vi trenger i møte med natur- og klimakrisen: Vi trenger en økt forståelse for at også andre enn oss selv er verdifulle – en forståelse for at andre dyr har krav på vår respekt og omsorg både som individer og arter. Gevær-politikk hører til på historiens skraphaug, og det er viktig at folk får erfaring med hvordan man kan ta hensyn til ville dyr, sier Martinsen.

Bildeserie

Tittei, Freya!