– 8. desember 2020 ble tiltalte funnet sovende i bilen, med blinklyset på og spy utenfor bilen. Dette var på Høybråten, og skjedde ni dager før dødsulykken. Vi mener vi har bevis for, og tiltalte har i dag erkjent, at dette var et forsøk på ruspåvirket kjøring.

Det sier politiadvokat Bente Vengstad i rettssal 207 i Oslo tingrett, der en 32 år gammel Oslo-mann sitter tiltalt for uaktsomt drap.

Ulykken hun sikter til skjedde 17. desember 2020, og kostet 13 år gamle Dhenujen Yogathas livet. 13-åringen hadde vært ute med venner, og var på vei ut i et fotgjengerfelt i Maria Dehlis vei på Haugenstua, da ble han påkjørt.

Etter at Dhenujen ble påkjørt, ble han dratt og kastet rundt 40 meter, før han ble liggende i motsatt kjørefelt. Der ble han overkjørt av en annen bil. 13-åringen døde på Ullevål dagen etter som følge av skadene.

Kjørte i rus

Mandag møtte den tiltalte sjåføren familien til den drepte gutten i retten. Fra tilhørerbenken hører de sjåføren forklare om den skjebnesvangre kvelden, der han satte seg bak rattet og kjørte – rusa og uten gyldig førerkort.

32-åringen som er tiltalt for uaktsom drap, nekter straffskyld – men erkjenner de faktiske forholdene.

Han er også tiltalt for ruspåvirket kjøring, for å ha stukket av fra stedet, for uaktsom kjøring, for kjøring uten gyldig førerkort og for å ha inntatt GHB etter kjøringen. Han innrømmer delvis skyld for disse postene.

– Det har aldri vært noe tema om han faktisk har kjørt på gutten. For det har han. Det er her snakk om skyldspørsmålet, sier forsvarer Harald Fjeldstad.

På tiltalebenken sitter hans klient med kortklipt hår og i en beige genser. Han er lavmælt, og svarer i korte setninger. Noen meter unna sitter Dhenujens familie og hører på forklaringen via tolk.

Avisa Oslo har tidligere intervjuet foreldrene, og vært tilbake på åstedet sammen med dem. De sier at de tenker på yngstesønnen hver eneste dag.

Tiltalte: Stakk i panikk

– Den dagen skulle jeg overraske ungene og samboeren med julegaver. Men det var litt dumt at jeg tok bilen, for jeg hadde ikke lappen da det skjedde. Så skjedde ulykken. Jeg stakk derfra i panikk.

– Var det andre grunner til at du ikke burde kjørt den dagen? spør dommeren.

– Ja, fordi jeg hadde tatt hasj og GHB samme dag.

Tiltalte hadde mistet førerkortet ni dager før ulykken skjedde, da han ble funnet sovende og rusa i bilen på Høybråten. I retten forklarer han at han har kjørt flere ganger uten gyldig førerkort, og at han i forkant av hendelsen 8. desember 2020 hadde tatt GHB.

Tiltalte er tidligere straffedømt for ruskjøring. Da stakk han også av med kameratens bil i narkorus etter en nyttårsfest.

Om selve dødsulykken sier 32-åringen at han ikke husker så mye, men forklarer at han så noen bevegelser på høyre side av bilen - og at han trodde at de som var der hadde sett ham.

– Jeg så det var noen bevegelser på siden av veibanen, jeg bremset litt, men så kom de tilbake. Men jeg trodde han hadde sett meg, sier tiltalte, og legger til:

– Jeg hørte dunk dunk, så fikk jeg panikk og kjørte av gårde.

Kom tilbake til åstedet

Dommeren spør om tiltalte husker at gutten ble dratt 40 meter bortover veien etter påkjørselen, og om han har noen tanker om at han hadde kjørt på en ung gutt.

32-åringen sier han ikke husker at gutten ble dratt bortover, eller at det var en gutt han hadde kjørt på.

– Jeg tenkte ikke klart. Jeg husker ikke akkurat hva som skjedde der.

Tiltalte stakk deretter av fra ulykken, og dro hjem til samboeren. I retten forklarte han at han oppsøkte ulykkesstedet kort tid etter, da han parkerte bilen ikke langt unna.

– Jeg gikk forbi stedet, og spurte en politibetjent hva som hadde skjedd. Jeg skulle til å melde meg, men jeg turte ikke, sier tiltalte mens han ser ned.

Bistandsadvokat Silje Elisabeth Steenvaag spør tiltalte om han har gjort seg noen tanker om hva han kunne ha gjort annerledes.

– Jeg burde ha stoppa, og ringt ambulansen og politiet. Men jeg fikk panikk. Jeg har tenkt på det hver dag siden. Det er tungt.

På spørsmål fra Steenvaag om hvorfor han kjørte i ruspåvirket tilstand, og om han har noen tanker om å kjøre mens man er ruset, vil ikke tiltalte svare.