I forrige uke møtte tre ungdommer i Oslo tingrett, tiltalt for drapsforsøk og grov kroppsskade.

Hendelsen fant sted på kveldstid søndag 6. oktober 2019 i krysset mellom Veitvetveien og Hubroveien. En da 18 år gammel mann kom i krangel med en annen ungdom. Mens konfrontasjonen pågikk kom en 17-åring løpende og hugget 18-åringen i ryggen med en machete.

Da han prøvde å løpe vekk fra situasjonen, kom fire tenåringer etter ham. 18-åringen ble innhentet etter kort tid, og ble holdt fast av to 16-åringer i veien under Veitvet T-banestasjon.

16-åringene slo ham flere ganger med knyttede never. Deretter stakk en 15-åring ham i ryggen med kniv. Han ble påført livstruende skader og omfattende blødning i brysthulen.

Finner ikke den ene tiltalte

I retten kom det frem at guttene ikke erkjenner straffskyld, da de mener de ikke forsøkte å drepe fornærmede.

De innrømte derimot de faktiske forholdene, men at dette ikke var gjort med forsett.

Offeret overlevde da han klarte å løpe vekk og ringe ambulansen. Han fikk deretter førstehjelp raskt, og ble fraktet til Ullevål sykehus hvor han fikk livreddende kirurgisk behandling.

De to guttene som knivstakk offeret er brødre. Det er de som er tiltalt for drapsforsøk, mens de to 16-åringene er tiltalt for medvirkning til grov kroppsskade.

Kun én av 16-åringene dukket opp i retten. Han siste vet man ifølge statsadvokat Anne Christine Stolz Wennersten ikke hvor er da ingen har lyktes å få tak i ham.

Skal ha «blikket» en annen

I retten kom det frem at noen dager før knivstikkingen hadde 18-åringen blitt kastet stein etter. Det skjedde fordi en annen ungdom mente at han hadde «blikket» han. Ungdommen som mente han hadde blitt «blikket», var personen som 18-åringen var i en krangel med like ved T-banestasjonen på Veitvet.

«Blikking» betyr at man kaster stygge blikk på en annen. Mobbeombudet i Oslo har tidligere sagt til NRK at det som for voksne kun oppfattes som «bare» et blikk, kan for ungdommen signalisere at noen er mindre verdt, sint eller irritert.

Ifølge Wennersten er det ingenting som tyder på at drapsforsøket var planlagt. Tenåringene møttes tilfeldigvis på Veitvet. 18-åringen var sammen med to andre, men de forsvant fra stedet før knivstikkingen skjedde.

De tiltalte var sammen med fem andre ungdommer, som tidligere var siktet i saken. Påtalemyndigheten mener derimot at det kun var fire av dem som sto bak den grove volden og drapsforsøket.

Har kniver for beskyttelse

Brødreparet hadde med seg en kniv hver: En machete og en jaktkniv. Det var disse to knivene som ble brukt under knivstikkingen. I tillegg hadde den ene 16-åringen med seg en kniv, men den ble ikke brukt.

– De har forklart at de hadde med seg kniver for å beskytte seg. Det er ingenting som tyder på at dette var en planlagt handling, sier Wennersten.

De tiltalte guttene har latinamerikansk opprinnelse, og kommer fra ulike steder i og rundt Oslo. Politiet hadde kjennskap til de tiltalte og siktede fra tidligere. Etter det Avisa Oslo kjenner til skal flere av tenåringene ha vært tatt med kniv på offentlig sted tidligere. En av de tiltalte ble tidligere i høst dømt for medvirkning til vold mot en annen gutt.

– Denne saken er et eksempel på hvor alvorlige skader som kan oppstå ved at man bærer og bruker kniv. Det var tilfeldig at fornærmede overlevde. Det er en veldig alvorlig sak, ikke bare på grunn av skadene fornærmede fikk, men også på grunn av de tiltaltes unge alder, sier Wennersten.

Hun la ned påstand om fengselsstraff for alle tre, med en såkalt deldom på de to brødrene. Hun ba om fire års fengsel for dem, hvorav to år betinget fengsel på den yngste og halvannet år betinget fengsel på den eldste.

For tredjemann, som er tiltalt for medvirkning til grov kroppsskade, ble det lagt ned påstand om ti måneders fengsel. Forsvarerne la ned påstand om at tenåringene skulle anses på mildest mulige måte.

Voldsforsker: – Stor villighet til å bruke vold

– Dette dreier seg om ungdom som ofte tilhører trøblete grupper der det er stor villighet til å bruke vold. Ofte er de i konflikt med andre, og står i sånn beredskap at de har lett for å fortolke ting negativt. Det skal nesten ingenting til for at de reagerer fiendtlig, og her man kan «blikking» brukes om en unnskyldning for å gå til angrep. Men det er åpenbart underliggende ting som fører til voldsbruken, og ikke et blikk alene som fører til noe slikt, sier Ragnhild Bjørnebekk.

Hun er voldsforsker ved Politihøgskolen, og har over tid lagt merke til at ungdommen i større grad bruker «blikking» som årsak til voldshandlinger. Hun kjenner ikke til detaljene fra saken fra Veitvet, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det kan være at de får et blikk som de tolker negativt, uten at det behøver å være ment sånn. Men de tolker det sånn, fordi de har lett til å ty til vold – og fordi at man ikke lenger har en normal måte å reagere på, sier Bjørnebekk.

– Men er det ikke ganske drastisk å gå fra et negativt blikk til å ende med drapsforsøk?

– Blikkene som blir sendt er bare noe som ligger på overflaten. Her dreier det seg om dype problemer i gruppa, et gruppesamspill som det er vanskelig å bryte ut av, der man hisser hverandre opp. Studiene mine viser at de ofte ikke har de sperrene eller moralske refleksjonene som trengs for å stoppe. I tillegg er det ofte dårlig impulskontroll og selvkontroll, samt at mange av dem ikke har dårlig samvittighet etterpå.