(Oslodebatten)

Eivind Trædal hevder i Avisa Oslo at Oslos gode kollektivsystem skyldes bompenger. Det må kommenteres.

Ikke bare prøver MDG å gi bompengebonanzaen æren for en jobb som det forrige borgerlige byrådet bidro enormt mye til. Men nå står godet rett og slett ikke i forhold til prisen. Bompengetakstene er blitt skyhøye under MDG, uten at kollektivtrafikken er forbedret nevneverdig, mens de har sittet med makten.

LES INNLEGGET TIL TRÆDAL:

Les også

Verdien av høyere bompenger i Oslo

Det er i det hele tatt ganske underlig at MDG av alle slår seg på brystet og kaller Oslos kollektivtrafikk god. Ikke at den er veldig dårlig, for det stemmer selvsagt ikke. Men det er store rom for forbedringer. Det nytter ikke å gjøre som MDG nå signaliserer, og si seg fornøyd med dagens situasjon, mens man både øker priser og bomtakster.

Det som trengs i Oslo er både visjon og handlekraft på veien mot en enklere hverdag for byens innbyggere. Og kollektivtrafikken må satses på, uavhengig av hva som skjer med bommene. Det er veldig mye man kan vente med å prioritere, før man har fått på plass helt nødvendige løft.

På kort sikt er det viktig å få satt opp flere bussavganger i rushen, så folk slipper å trenge seg inn og stå helt oppå hverandre i busser som er så fulle at folk nesten ramler ut når dørene åpnes. For det andre må det settes opp nye ruter så vi får bedre tverrforbindelser på tvers av byen, og internt i bydeler. Det er «hull» som må tettes.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Ruter skal på liv og død ha alle gjennom sentrum

På lang sikt må vi ha som ambisjon å utvikle t-banenettet videre. I Oslo FrP mener vi at t-banen må være ryggraden i kollektivtrafikken. T-banen er mest effektiv, og skaper ingen kø, kork eller kaos på bakkeplan. Ny t-banetunnel er kanskje det viktigste prosjektet for det sentrale Oslo som vi står overfor nå, mye viktigere enn Fornebubanen. Og vi må utfordre Ruter, som på død og liv skal ha alle gjennom sentrum med sine planer. Hele veien må vi sikre at vi utreder eksempelvis grunnforhold. Her har det skortet veldig, og det koster oss voldsomme summer.

Det er viktig å ikke svartmale. Oslos kollektivtrafikk er naturligvis veldig bra. Men vi er ikke der at alle som kjører bil i dag bare kan begynne å ta kollektiv. Det er ikke kapasitet nok. Og da er det respektløst å straffe folk som tar bilen eller de som tilbyr kjøretjenester til de som ikke har tid til å vente på en stappfull buss, eller de som jobber som yrkessjåfører.

Oslos kollektivtrafikken er ikke fullt så god at den rettferdiggjør de skyhøye bomtakstene. Hvis MDG kanskje var litt mer opptatt av kollektivtrafikk enn av sykkel, som aldri blir noe reellt Oslo-alternativ for de mange, så hadde det muligens hjulpet litt. Men nå har de fått mer enn nok tid på å vise hva de kan.

FrP vil ha en kollektivtrafikk som fungerer for alle. Og vi vet at dersom man evner å prioritere bort pengebruk på alskens formål, så får man det til, uten å flå folk.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Bompenger er blitt svaret på alt, og systemet vakler

Les også

Verdien av høyere bompenger i Oslo

Les også

Fiffig. Lavinntekt-Oslo finansierer riking-Bærum

Les også

Foodora-bud fortviler: Hvordan skal vi forstå av- og pålessing?