Gå til sidens hovedinnhold

Nei, dette er ikke kunst

Trærne er hugget, men igjen står stammene med barken fjernet. Naboer lurer på hva i alle dager dette er for noe.

Det gamle Tøyenbadet er revet, og grunnarbeidet for et splitter nytt anlegg er i gang. Etter planen skal det nye Tøyenbadet åpne sommeren 2023.

I forbindelse med alt arbeidet som foregår på tomta har det blitt hugget en del trær. Men til forskjell fra normalt grunnarbeid, hvor trærne gjerne tas med rota, står den nedre delen av stammen igjen. Samtidig er barken fjernet.

Skal det virkelig være sånn? Har de glemt å fjerne trærne? Er det moderne kunst?

Sendte e-post til kommunen

Det sistnevnte alternativet ble foreslått fra en av naboene til prosjektet. Hun var så nysgjerrig at hun sendte e-post til kommunen.

Som man roper i skogen, får man svar. Og noen ganger kan ekkoet fra være litt overraskende.

Dette er nemlig insekthoteller.


«Den nederste del av stammen til trærne er bevart for å legge forholdene til rette for pollinerende insekter, kalt «insekthotell»», skriver kommunens prosjektansvarlig Stian Gundersen i sitt svar til den nyfikne osloborgeren.

Insekthoteller

Ifølge Naturhistorisk museum er insekthoteller «rett og slett boplasser der egg og larver til bier, humler og veps kan utvikle seg».

Så kan det naturligvis se brutalt ut på en byggeplass når trær er helt eller delvis fjernet og anleggsmaskinene lyser opp den mørke desembermorgenen. Men når hele sulamitten er ferdig, vil det faktisk være flere trær på tomta enn da arbeidene startet.

I henhold til dokumentet «Redegjørelse for hvordan trær bevares og integreres i prosjektet, inkludert marksikringsplan» skal det nemlig fjernes totalt 63 trær, men plantes minst 65 nye. Våre naturlig karbonfangere blir altså minst to flere enn da rivingen startet.

Kommentarer til denne saken