Troms politidistrikt har avdekket det de mener er et organisert narkotikanettverk med base i Oslo, der store mengder amfetamin og heroin skal ha blitt smuglet nordover i landet siden 2018.

Det melder Troms-politiet i en pressemelding torsdag.

– Dette nettverket fremstår som godt organisert med tilhørende logistikk for frakt av narkotika og kontanter, som har forsynt Troms med heroin i flere år, sier politiinspektør Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt i pressemeldingen.

Flere i varetekt

Ni sentrale aktører blir omtalt som kjernen i virksomheten, og disse ni er i aldersgruppen 20-50 år, og de fleste er norske statsborger som tilhører et somalisk miljø. Siden august 2020 har flere av disse sittet varetektsfengslet i ulike tidsrom, skriver Nordlys.

I tillegg til en sentral kjerne i Oslo, har flere personer i Troms status som siktet for mindre involvering i forbindelse med behandling av penger eller mottak av narkotika.

– Det er beslaglagt større mengder heroin og amfetamin i Tromsø og Oslo i forbindelse med etterforskningen, hvorav det største enkeltbeslaget er cirka 700 gram heroin på en privatadresse i Tromsø, sier Myrvoll.

Kilovis med narko

Til sammen er det tatt beslag i cirka 1,2 kilo heroin og 2,5 kilo amfetamin, opplyser politiinspektøren til Avisa Oslo.

– I tillegg er det mengder der det ikke er tatt beslag, men som vi kan spore tilbake til 2018 etter analysene som er gjort i etterforskningen, sier Myrvoll.

Han anslår at særlig mengden heroin har representert et stort spredningspotensial.

Årsaken til at oslonettverket skal ha rettet interessen nordover, tror han at handler om pris og markedsandeler.

– Generelt er Nord-Norge et attraktivt marked på grunn av høyere pris. Du får gjerne det dobbelt på gata i Tromsø kontra Oslo, sier Myrvoll.

Snart ferdig etterforsket

Etterforskningen er i en avsluttende fase og vil etter hvert bli oversendt statsadvokaten for påtaleavgjørelse, opplyser politiet.

Myrvoll forteller at de kom på sporet av saken etter at det ble tatt beslag på 25 gram heroin i Tromsø.

– Så utviklet det seg derfra, kommenterer han.

Troms-politiet har fått bistand fra Oslo politidistrikt, da de ni personene som er utpekt som hovedmenn, har tilhold i hovedstaden. Oslo-politiet har også håndtert enkeltstående saker mot noen aktører.

I tillegg til narkotika er det tatt beslag i om lag 150.000 kroner i kontanter.