(Oslodebatten)

Når vi prater om sikker sex er kondom noe alle tenker på først. I sommer skrev VG at det er en stor vekst i gratis kondomer i Norge, og at det deles ut millioner av gratis kondomer hvert år. Under pride, festivaler, studiestart og andre arrangementer deles kondomer ut, og på gratiskondomer.no kan du enkelt bestille en pakke av ulike tykkelser og smak. Dette er et utrolig fint tilbud å benytte, og er med på å redusere kjønnssykdommer.

Men når jeg søker på nettet etter gratis slikkelapp, som er et tynt lag av gummi eller lateks som er plassert over partnerens kjønnsorgan eller anus, er det ikke ett sted som leverer det gratis.Det setter jeg et stort spørsmålstegn ved. Helseutvalget skriver at de fire vanlige kjønnssykdommene for kvinner som har sex med kvinner er HPV, klamydia, herpes og gonoré, og det er bare de fire som smitter flest.

Kjønnssykdommer sprer seg også blant kvinner som har sex med kvinner, og det syns jeg vi skal ta seriøst.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

«Bare» å klippe opp kondomet?

Flere nettsider som informerer om sikker sex, har en oppskrift på hvordan du lager en slikkelapp ut av et kondom. Det høres veldig enkelt og greit ut: «Ta ut kondomet, klipp av toppen, deretter langs siden. Brett den ut til en firkant, plasser på kjønnsorgan eller anus, skriver RFSU.

Jeg kan meddele at det er ikke så lett som det høres ut. Kondomet er dekket i glidemiddel, glir ut av fingrene, krøller seg sammen. La oss være ærlige her. Hvem er det som syns det er komfortabelt å gjøre, med noen du kanskje ikke kjenner så godt? Det har vært en hyggelig kveld, det er to voksne damer som samtykker til sex etter en date, og du må stoppe opp å spørre «hvor er saksen?»

Er det nok til at noen heller velger å droppe prevensjon?

Nei, jeg sier ikke at dette er diskriminering

Du får kjøpt slikkelapp på kondomeriet for 25 kroner stykket, mens en pakke med ti kondomer koster 79 kroner. Det tilsvarer 7,90 kroner. Så ikke bare får du bestilt gratis kondomer i forskjellige former, men også kondomer til salgs er billigere enn slikkelapp. Jeg påstår ikke at dette er en form for diskriminering og kaster ikke inn «krenkakortet», jeg er bare genuint nysgjerrig på hvorfor det er slik.

Jeg åpnet opp om min legning da jeg var 14 år gammel, og rundt denne tiden blir vi undervist i sex på skolen. Læreren var klar over min legning og hadde tatt med slikkelapp til meg når hun skulle undervise i prevensjonsmidler og sikker sex. Det var svært nyttig for meg. Jeg hadde aldri hørt om slikkelapp og fikk vite at læreren at jeg kunne bestille slikkelapper på gratiskondomer.no. Hvorfor er dette ikke tilgjengelig i dag?

Jeg vil påstå at dersom det blir lettere tilgjengelig vil flere bruke det, fordi jeg er ganske sikker på at slikkelapp ikke er like vanlig å bruke blant kvinner som har sex med kvinner, som kondom er for de andre. Tror poenget mitt er nådd frem nå.

Få gratis slikkelapp på markedet igjen.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Takk for meg, helsevesenet. Jeg kommer aldri tilbake!

Les også

Likestilling: Å gifte seg med «feil» mann er ofte det mest risikable en kvinne gjør

Les også

Samtykke er en essensiell del av sex

Les også

Slipp puppene fri!