(Oslodebatten)

Vurderingen til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) er at Zaniar Matapour (42) gjennomførte «en ekstrem islamistisk terrorhandling».

Dette er uvanlig sterke ord.

Særlig med tanke på at de uttales så kort tid etter ugjerningen, etterforskningen er bare så vidt kommet i gang.

Norge setter trusselnivået fra nivå tre til nivå fem – det høyeste nivået.

Høyeste trusselnivå

– Det har foregått en terroraksjon, og det foregår en uavklart terrorsituasjon. Derfor settes nivået opp, sa PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse.

Dette er uvanlig skremmende ord.

Fordi ordvalget viser at PST aktivt ønsker å kommunisere at det kan komme flere terroranslag i tiden som kommer. Det er innført midlertidig bevæpning av politiet nasjonalt.

PST er dessuten ikke kjent for å spre om seg med vidløftigheter under sine pressekonferanser.

To personer ble fratatt livet på brutalt vis, ytterligere 21 personer ble skadet, 10 av dem alvorlig.

Og denne meningsløse og feige volden skjedde ved våre kjente og kjære landemerker som Per på hjørnet, Herr Nilsen og London Pub, midt i Oslo sentrum.

Det er blytungt, bekmørkt, hjerteskjærende.

Aller verst

Aller verst har familiene og vennene til de drepte og skadde det nå. Måtte fred være med dem. Og måtte de få all den hjelp og støtte de trenger i den vanskelige tiden framover.

Det kan virke som om ofrene er tilfeldige, men det er for tidlig å konkludere.

Vi vet i øyeblikket ikke hvorvidt London pub, et kjent møtested for homofile, var et selvstendig mål for terroristen. Altså om han helt spesifikt ønsket å ramme homofile, kanskje trigget av Pride. Men vi kan ikke utelukke det. At han også rammet to andre utesteder kan peke i motsatt retning.

Uansett – et terroranslag av denne typen sprer frykt og utrygghet hos alle.

Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger, og sitter fengslet etter at sivile tok opp jakten på ham til fots og la ham i bakken slik at politiet lett kunne arrestere ham. For et personlig mot disse viste!

Møte i mai

PST opplyste at Matapour var i møte med dem så sent som mai i år. Det ble likevel ikke konkludert med at det var grunn til å gripe inn mot ham.

Han har en lang historikk med vold og trusler, ifølge PST. Avisa Oslo skrev i dag at mannen tidligere er dømt for narkotikakriminalitet og besittelse av kniv.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake til 2015, med bekymring om at han blir radikalisert og inngikk i et ekstremt, islamistisk kontaktnettverk i Norge, sa Berg.

Han la til at det arbeides med å etterforske graden av ideologisk motivasjon, og tilknytning til tilhørende nettverk.

For det er her det aller skumleste ligger:

Hvem er folkene i disse nettverkene? Hvor mye vet PST om dem? Har PST kontroll på dem? Står vi overfor nye arrestasjoner? Jeg vil tro at PST og Oslo-politiet vil være meget opptatt av at ingen av disse vil få sjansen til å begå forbrytelser.

Automatvåpen

Det er meget oppsiktsvekkende at terroristen hadde fått tak i automatvåpen. Det skal ikke være, og er ikke, lett å få tak i et land som Norge. Dette er et mysterium av stor betydning. Hvem har bistått ham?

Fredag kveld hadde Avisa Oslo sommerfest på Lindøya i Oslofjorden. Været var i verdensklasse. Stemningen kunne knapt i teorien vært finere, det ble badet, spist deilige reker og fremført nidviser.

Litt utpå ble jeg hentet av to venner og ført i båt til bryggefest nummer to for kvelden, og rett vi før ankom Malmøya slo verten ut med armene og sa:

– Det finnes jo ikke et sted i verden man heller ville ha vært enn Oslo i kveld.

To timer senere, mens vi fortsatt kappet om å hylle det blanke vannet og lysene fra byen der inne over rosevinglassene rundt bordet, tikket meldingene inn som effektiv gjorde slutt på harmonien og tryggheten vi svevde i.