– Jeg ble kjempeoverrasket. Den var ikke så veldig redd heller. Når den var inne i buskene, så var den én meter ifra. Den bare satt og så på oss, forteller Sofie Erichsen Fjeldheim (36).

Hun og samboeren Petter Sundstrøm fra Bjerke hadde nettopp kommet ut av den indiske restauranten på Rådhusplassen, da Petter fikk øye på den oransje pelsen.

– Den løp fra busk til busk og så fanget den masse rotter. Det virket som om den hadde det helt greit. Den så veldig fin ut i pelsen, og hadde masse å spise på i alle fall.

– Løp fram og tilbake

Det var samboer Petter som så reven først, forteller Fjeldheim.

– Jeg lo og lurte på om han var sikker på at det ikke var en hund han hadde sett.

Men så så også Fjeldheim reven løpe over plassen på baksiden av Rådhuset og mot Spikersuppa.

– Det var litt spennende, så vi fulgte etter. Den gikk inn i noen busker ved skøytebanen. Og da så vi at den jaktet på rotter. Det var ganske mange rotter som føyk rundt der, så den løp fram og tilbake etter dem.

SE VIDEO: I et folketomt sentrum var det reven og rottene som var ute i gatene fredag kveld.

Satt i busken og spiste rotter

Ifølge Fjeldheim klarte reven å fange ganske mange rotter.

– Han satt i busken og spiste dem. På videoen ser du at den har fanget en rotte som ligger litt halvslapp - og så spiste reven den.

Fjeldheim forteller at det litt uvanlige synet fikk flere til å stoppe opp.

– Den fikk ganske mye oppmerksomhet - og det var flere som filmet og tok bilder. Det er jo litt gøy at man plutselig kan se en rev på jakt midt i sentrum.

– Litt uvanlig fredagskveld

– Hvordan var det å møte på en rev i sentrum på en fredagskveld?

Det var kjempegøy og en litt uvanlig fredagskveld. Det er ikke så ofte man ser en rev - og i alle fall ikke i Oslo sentrum.

– Det var jo helt folketomt i byen, så det gjorde kanskje at den turte å komme fram. Men at en rev jakter på rotter er ikke akkurat det du forbinder med en fredagskveld i Karl Johansgate.

– Håper du å møte på den igjen?

– Det er jo gøy å treffe på reven, men samtidig så lurer man jo på om den bor der eller om den har forvillet seg ned dit fra et sted. Jeg måtte hjem og google og forsto at andre også hadde møtt på den. Min tanke er jo at den egentlig ikke hører hjemme i byen.

– Vanlig med rev i byer

Zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman, forklarer at det finnes en del rev i Oslo sentrum.

– Reven er et av de vanligere bydyrene. I villastrøk er det grevlingen som regjerer, men i bykjerner er rev mest vanlig. Den finner søppel der det er mennesker, og reven et vanedyr.

I London har det vært undersøkelser som viser at tettheten av rev i byer er ti ganger høyere enn i skogen. Det har med mattilgangen å gjøre, forklarer Bøckman.

– Rev på rottejakt er helt normalt. Rotter er dyr som vi finner i kloakken og nesten bare i byer. Og i Oslo er det mange av dem. Når det er så mye mat, så er det bare et tidsspørsmål før det dukker opp dyr som spiser maten.

– Ikke urimelig at den er modigere

Bøckman forklarer at reven stort sett er ganske folkesky.

– De er kanskje ute og jakter på morgenkvisten mellom fire og seks. Det hender du kan se dem hvis du sjangler hjem fra byen, men normalt ser vi dem ikke.

Men med strenge koronatiltak og en folketom by, tror Bøckman at reven sniker seg ut på andre tider også.

– Det er Ikke urimelig at den er modigere og viser seg mer fordi det er mindre mennesker ute nå.

– Ikke mat reven

Det er helt innafor å se på reven når den først titter frem, men rådet om ikke å mate den - det gjelder fortsatt, sier Bøckman.

– Det er ikke et problem å ha ville dyr gående blant mennesker, så lenge de er ville. Men rev er en art som blir relativt lett husvarm. Da burde du la være mate den for å unngå at den blir innpåsliten.

– Reven er ikke farlig, det er jo et bittelite dyr, men du har ikke lyst til at den skal behandle deg som en del av terrenget likevel.

I verste kan det utvikle seg til at reven går løs på folk fordi de ønsker mat, sier zoologen.