En rekke kommuner i nærheten av Oslo innfører totalforbud mot all bruk av åpen ild, skriver Romerikes Blad.

Forbudet har ikke vært i bruk siden tørkesommeren 2018, men innføres fra onsdag ettermiddag i elleve kommuner nært Oslo. Totalforbudet omfatter Lillestrøm, Rælingen, Lørenskog, Nittedal, Aurskog-Høland, Eidsvoll, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad, Nes og Ullensaker.

Men ikke Oslo.

Enhver må være sitt ansvar bevisst

Det har vært en travel vår for Oslo brann- og redningsetat, men foreløpig har de ingen planer om å følge etter nabokommunene:

– Per nå har vi ingen planer om å innføre et totalforbud, og har ingen intensjon om å stramme inn. Vi er opptatt av at publikum selv må ta det ansvaret og være sitt ansvar bevisst, og holder oss på en linje hvor vi anbefaler å være veldig aktsomme med åpen ild og bruke anviste bålplasser, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten.


– Dette er en vurdering som passer til situasjonen for vår del, men vi følger situasjonen tett og har god dialog med skogforvaltere, Meteorologisk institutt og nabokommuner.

Inntil det kommer mer regn, håper Folgerø Dalen derfor at folk er litt ekstra påpasselige.

– Fortløpende vurdering

Vakthavende stabssjef i Oslo Brann – og redningsetat, Trond Hansen, kan bekrefte at de følger situasjonen tett:

– Oslo gjør en fortløpende vurdering, men vi ønsker å ikke gjøre en for stor inngripen i folks liv. Akkurat nå er skogbrannindeksen betydelig høyere i Østmarka enn resten av Oslomarka, men om indeksen øker ytterligere her eller også blir høy andre steder, så må vi vurdere hvilke grep som blir nødvendig, sier Hansen.

– Uavhengig av det, så gjelder aktsomhetsplikten for alle som vil bruke grill og bålplasser.

Våren er en tid hvor det er mye tørr overflatevegetasjon som lett tar fyr. Nå før sommeren er bakken gjerne tørr på overflaten, mens jorda er våt, derfor sprer branner seg lettere og raskere på denne tida av året.

Nasjonalt er det generelt bålforbud i skog og utmark i Norge mellom 15. april og 15. september.

Aldri målt mindre nedbør i Oslo: – Ekstremt tørt

Vær forsiktig med bruk av åpen ild – skogbrannfaren ekstremt stor