På en pressekonferanse torsdag oppfordret helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) kommuner som opplever et høyt smittetrykk å vurdere gjeninnføring av lokale tiltak, etter at den nasjonale smittetrenden har vært økende de siste ukene.

I Oslo har det i snitt blitt registrert 211 smittede per dag de siste to ukene, hvor 235 nye tilfeller er registrert det siste døgnet. Tallene er høyest i bydel Alna, hvor det er et smittetrykk på 1.024 smittede per 100.000 innbygger i denne tidsperioden. Bydelen Stovner og Søndre Nordstrand følger deretter, med henholdsvis 897 og 866.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) uttalte onsdag denne uken at det ikke var aktuelt med lokale tiltak i Oslo.

– Akkurat nå er situasjonen ikke så dramatisk at vi innfører tiltak. Da er det først og fremst innleggelser vi følger, og det har vært ganske stabilt over tid, sa Steen til Avisa Oslo.

Robert Steens pressekontakt opplyser til AO fredag kveld at det ikke er noe nytt å melde angående eventuelle tiltak i Oslo.

Nabokommune gjeninnfører

Men i Oslos nabokommune, Nordre Follo, har de kommet til en annen konklusjon. Fredag ble det innført fem nye råd og anbefalinger med umiddelbar virkning. Det ble bestemt under et beredskapsmøte fredag, meldte Østlandets Blad fredag.

  • Hold deg hjemme om du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer – og test deg.
  • Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter.
  • Vurder bruk av munnbind hvis det ikke er mulig å holde minst en meters avstand innendørs i det offentlige rom.
  • Vurder bruk av hjemmekontor når det er mulig.
  • Reduser antallet nærkontakter.

– Med tanke på tidligere råd og anbefalinger som har blitt innført i kommunen vår, er jeg sikker på at vi også denne gang skal få med oss hele befolkningen på denne dugnaden mot en videre smitte av koronaviruset, sa ordfører Hanne Opdan under fredagens pressekonferanse.

I Nordre Follo øker smitten og det er blant de minste barna de største utbruddene har inntruffet de siste ukene. Men også blant de eldre og mest sårbare har pandemien slått til på nytt. Ved Finstadtunet er det et pågående utbrudd med 15 smittede. I tillegg registrerer kommunen en økning i sykmeldte helsearbeidere. Noe som igjen fører til et større press på de ansatte som er igjen.