Gå til sidens hovedinnhold

Naboen hørte et smell. Så oppdaget han flammer som slikket seg oppover døra

Politiet mistenker at noen har kastet en molotovcocktail på rekkehusleiligheten på Rommen natt til fredag. Heldigvis ble brannen oppdaget umiddelbart av en nabo.

Naboen som oppdaget brannen har snakket med AO om opplevelsen, men ønsker å være anonym med tanke på den alvorlige mistanken.

En molotovcocktail er betegnelsen på en brannbombe bestående av en flaske med brennbart stoff, ofte bensin, med en fille stappet nedi som lunte.

– Jeg skulle til sengs og så på mobilen, men sengen min er rett inntil vinduet. Så hører jeg cirka i 02-tiden et pang eller noe som tenner seg på som lagde veldig høy lyd, sier naboen.

Raskt ute

Klærne ble raskt tatt på og han gikk ut for å se hva som skjedde.

– Da så jeg at det var flammer utenfor døra ved inngangspartiet deres. Det var kanskje i kne- eller hoftehøyde. Den var ikke så stor, men var i ferd med å brenne oppover døra, forteller han.

Da varslet han de andre i leiligheten sin med en gang slik at de kunne komme seg ut og bistå.

– Jeg prøvde å holde meg så rolig som mulig. Ingen stresset og tok det greit. Jeg prøvde først og fremst å vekke de som bodde i huset ved å ringe på døra.

– Hvordan gikk det med tanke på flammene?

– Hehe. Jeg tenkte ikke så mye på den situasjonen. Det var nok mye adrenalin. Jeg tenkte først og fremst på å få reddet dem. Jeg lente meg bort, men fikk trykket på dørklokka, svarer han.

Mens han ringte på, sørget en annen nabo for å slå ned flammene ved å kaste på snø. Den ene naboen i det berørte huset bisto med å slå ned flammene med en kost.

Flere rekkehusleiligheter er bygget tett inntil hverandre, og naboen mener at brannen fort kunne spredd seg til andre leiligheter.

Skummelt

– Hva tenker du om situasjonen nå?

– Det er ganske skummelt. Dette pleier ikke å skje i dette området, som er ganske rolig og hvor det bor eldre folk, synes han.

Naboen beskriver at han ikke hørte noe før smellet som gjorde han obs på at noe kunne ha skjedd. Han beskriver lyden før han oppdaget flammene som om en gasstank som skulle til å sprenge, men at det ikke var særlig høy lyd.

– Politiet har gått ut og sagt at de mistenker molotovcocktail. Hva vurderer du?

– Jeg merket ikke det i starten, men etter at brannen var slukket så jeg at det var glass som hadde knust, og tror at det var molotovcocktail, sier naboen.

Til tross for den heltemodige innsatsen, er det viktigst for naboen at nabolaget skal være trygt.

– Man har kanskje gjort en god gjerning da, men det er ikke akkurat det første jeg tenker på. Det er at jeg ikke vil at det skal skje igjen, det er det jeg håper på.

– Alvorlig

Natt til fredag, da hendelsen skjedde, opplyste operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB:

– Det er litt uklart hva som er kastet. Det kan være en slags molotovcocktail, sa operasjonslederen.

– Handlingen i seg selv er jo svært alvorlig. Hadde det ikke vært våkne beboere, kunne dette ha fått et alvorlig utfall, legger han til.

Da AO ringer operasjonssentralen mandag morgen, forklarer Pedersen at den aktuelle boligen er et rekkehus.

– Heldigvis oppdaget noen brannen og løp til. Hvis ikke kunne det gått langt verre. I og med at dette er et rekkehus var det ikke bare beboerne som var i fare, men hele rekka, sier operasjonslederen.

Pedersen forklarer videre at politiet ikke har snakket med noen naboer som har sett den aktuelle brannstifteren. Politiet har gjennomført en åstedsundersøkelse på stedet og samlet inn materiale fra overvåkingskameraer i nærområdet.

I natt hadde de også et aktivt søk, som de trappet ned etterhvert.

– På morgenen i dag starter etterforskningen for fullt, forklarte Vidar Pedersen.

AO har gjentatte ganger bedt om å komme i kontakt med ansvarlig etterforsker i Oslo politidistrikt, men har ikke fått svar.

Skremmende

Beboerne på adressen ønsker ikke å siteres foreløpig, men formidler at opplevelsen var skremmende og at de ikke forstår hvorfor det skjedde.

De hevder å ikke ha konflikt med noen.

.

Kommentarer til denne saken