Gå til sidens hovedinnhold

Nabo til Avisa Oslo: – Jeg våknet til rop om hjelp

Et jentekollektiv våknet av nødskrikene til mannen som ble knivstukket i Osterhaus' gate tidlig søndag morgen. Da de kikket ut av vinduet så de 40-åringen ligge hardt skadd på gata.

– Jeg bor i kollektiv med to andre, så vi alle våknet til rop om hjelp, og så så jeg ut av vinduet og så en som lå sammenkrøpet på bakken.

Det forteller en nabo, som ønsker å være anonym, til Avisa Oslo. 23-åringen er sterkt preget av det som skjedde rett utenfor vinduet hennes tidlig søndag morgen.

– Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Jeg så noe blod og så ringte jeg ambulansen med en gang. De ba meg om å gå ut for å sjekke hva som skjedde, men det var så ubehagelig og jeg skjønte at det var noe veldig galt, så jeg sa jeg ikke ville.

Mannen i 40-årene ble fraktet til sykehus. Tilstanden er alvorlig.

Vitnet sier hun ikke så noen gjerningsperson på stedet. Politiet har gjennomført flere søk etter gjerningspersonen i formiddag uten funn.

– Fikk beskjed om å låse døren

Ambulansen ba de tre jentene i kollektivet om å låse døren og holde seg inne.

– Jeg så at våre andre naboer var ute på gata, men vi hørte på beskjeden vi fikk. Og så har vi bare sittet og observert hele formiddagen.

– Jeg ville ikke se på så mye, men jeg så de klippet opp klær og at det var stikk. Og så ble han tatt med til sykehuset. Det gikk veldig fort. De vet jo godt hva de skal gjøre, sier 23-åringen.

Politiet fikk melding om knivstikkingen 06.59 søndag. Vitnet forteller at både politiet og ambulanse var raskt på plass etter hun ringte.

– Det føltes veldig lenge, men alt gikk veldig fort. Jeg tror jeg ringte klokka sju og så gikk jeg ut for å snakke med de andre jeg bor med. Og så var vel de her to minutter etterpå.

Helt «uvirkelig»

Hun beskriver det hun var vitne til som helt «uvirkelig».

– Man blir så satt ut at man ikke helt klarer å reagere. Og så tror jeg og hun andre som så ham ligge der skadet da vi våknet ble veldig redde først og så roer man seg, men man har fortsatt adrenalin i kroppen. Vi ble bare sittende og se på hvordan politiet håndterte saken.

Jentene i kollektivet ble møtt på en god måte av politi og ambulanse, forteller hun.

– Vi har sett mye rart gjennom de tre årene og det har vært politi her mange ganger, men de har aldri kommet opp. De var respektfulle og informerte oss om at man kunne ringe et nummer hvis man sitter igjen og tenker mye på det eller føler mye på det, så det var fint.

Hun tror inntrykkene kommer til å synke litt mer inn når hun skal gå og legge seg i kveld.

– Man bli jo preget. Vi har prøvd å gå en tur og spise frokost, men det er vanskelig å føre dagen til en normal dag etter man ser noe så alvorlig.

Les også

Siktet for drapsforsøk på butikkansatt – kan ha vært psykotisk

Belasta område

Vitnet har bodd i leiligheten som har vinduer ut mot Osterhaus' gate i tre år. Hun forteller at området er utsatt.

– Det er et slags hovedkvarter for mange narkomane og vanskeligstilte, så vi er vant til mye bråk og har vært vitne til slåsskamper og sånt før. Og det er selvfølgelig ubehagelig, men også noe man blir litt vant til etter hvert, dessverre.

Vitnet og resten av kollektivet skal flytte nå, men hun har trivdes godt i nabolaget, forteller hun.

– Det var litt skremmende i starten, for jeg var ikke vant til så «røffe tilstander», men nå er jeg nesten litt blind for det. Det har egentlig føltes ut som et trygt nabolag. Jeg har aldri følt når jeg har gått i disse gatene, men det er selvfølgelig ekkelt med så mye bråk rett utenfor soveromsvinduet.

Jentene i kollektivet diskuterte nylig om hvordan alt bråket i nabolaget hadde preget dem. De var bekymret for om de kunne komme til å overhøre et nødrop fra gata.

– Man er liksom vant til at noen roper et navn for å få kontakt med noen som bor her, så tanken var at man fort kunne overse når noen faktisk roper «hjelp». Den samtalen satt litt i meg da jeg innså hva det var han ropte fra gata i dag tidlig.

– Det er skikkelig ekkelt

Daniel (33) har bodd i Osterhaus' gate i et par år. Han sier dette er tredje eller fjerde gangen han opplever knivstikking i gata.

– Det er skikkelig ekkelt, men det er en gate hvor jeg åtte av ti ganger når jeg går ut ser noen skyte heroin eller bråker. Det er mye krangling også, så ikke helt ukjent at det skjer ting der.

Han kom hjem litt ut på formiddagen på søndag. Da var politiet reist, forteller han.

– Jeg var ikke hjemme i natt, men ble vekket av foreldre som ringte for å sjekke om alt var i orden med meg fordi da var saken ute i avisa.

Daniel sier området alltid har vært belastet, men at det har vært veldig mye de siste årene.

– Det skal sies at jeg begynner å se etter ny leilighet, ja. Nå som de har stengt Storgata så trekker alle ut i sidegatene, så det er blitt en gate hvor man må se ned i bakken for ikke å tråkke på sprøyter. Det er ikke så hyggelig.

Les også

Dette er den drapssiktede mannen – dømt sammen med Young Guns-profiler som 19-åring

Les også

Hærverk på Holmlia: – Regjeringa er blinde for hvor det kommer fra

Kommentarer til denne saken