Denne uka sender Helseetaten ut de første hjemmetestene til elevene på barneskolen i Oslo.

Tidligere har elever på videregående og ungdomstrinnet hatt anledning til å teste seg hjemme. Nå står altså de aller minste barna for tur.

– Det er litt avhengig av logistikk, men planen er å starte testing i slutten av denne uka, sier Caroline Bremer, teamleder for koronakommunikasjon i helseetaten, til Avisa Oslo mandag kveld.

De første testene skal etter planen sendes ut til skolene på tirsdag.

Elevene oppfordres til å teste seg to dager i uka, på tirsdag og fredager. I første omgang skal de få med seg fem tester hjem, som skal dekke to ukers forbruk.

Testene er frivillig, og informasjon om positive svar lagres ikke i noe register. Det holder å gi beskjed til lærer om barnet ikke kan komme på skolen ved en positivt hjemmetest. Da må man i tillegg booke en time hos et av testsentrene.

Elever som har hatt korona de siste tolv månedene, eller er fullvaksinert, trenger ikke å teste seg.

Foreldrene fikk beskjed i et skriv før helgen.

– Ved å teste barnet to ganger i uken, slipper barna smittekarantene hvis noen i klassen, på fritidsaktiviteter eller i vennegjengen er smittet, heter det i skrivet til foreldrene.

Elevene må fortsatt i karantene om noen i familien eller tilsvarende nære, som bestevenner, kjærester eller overnattingsgjester, er smittet.

De må også i karantene om de selv har symptomer, eller om de er omfattet av innreisekarantene.

I starten av august annonserte byrådet at de ville starte med massetesting av alle skoleelever. Fram til nå er det «kun» de 40.000 elevene på videregående og ungdomstrinnet som har testet seg. Nå står altså resten for tur.

Les også

Først ble sønnen Kristian drept – fem år senere døde storebroren Øyvind