Abdulrzak var en av de første på Stovner videregående til å delta i massetestingsprogrammet. Hun ble positivt overrasket.

– Det var litt vanskelig å samle opp nok spytt til prøven, men bortsett fra det er det mye bedre enn de vanlige testene. De sekundene med pinnen i nesa føles veldig lange, mener hun.

Hun får støtte av klassevenninne Beheshte Yousufzai (17):

– Jeg tror dette kan føre til at flere tester seg, ettersom det ikke gjør vondt.

Håper skolene kan holde mer åpent

Nettopp at mange nok tester seg, er målet til byrådet og Helseetaten ved å innføre massetestingsprogrammet. Etter at smitten blant unge i Oslo har økt markant de siste ukene, er håpet at å teste videregåendeelever hver eneste uke skal kunne avdekke skjult smitte. Massetesting av elever starter på Stovner videregående skole onsdag. Byrådsleder Raymond Johansen håper det kan føre til at skolene kan holde mer åpne.

– Det satt langt inne å heve nivået til rødt i skolene. Men vi hadde ikke noe valg. Får vi til dette nå, så hadde det vært fantastisk. Elevene er trøtte nå, og jeg håper vi kan gi dem en verdig avslutning på skoleåret, forteller byrådsleder Raymond Johansen.

Likevel foregår ikke testingen uten utfordringer.

– Dette er en stor logistisk operasjon. Om mange nok elever velger å ta testene, om de gjør det riktig, om vi får raskt nok svar på testene ... Det er alltid en rekke spørsmål man stiller seg, og dette er avhengig av at elevene faktisk leverer, sier Johansen.

– Kjempevanskelig situasjon

Alle elevene på Stovner videregående som ønsker å være med på prosjektet, vil få utdelt et kit av skolen. Prøven kan tas hjemme, og leveres på skolen. Testresultatet forventes å komme innen en dag eller to.

Salam Abdulrzak går i andre klasse på videregående, og forteller at hun har fått livet sitt snudd på hodet.

– Jeg sitter veldig mye hjemme. Det er kjempevanskelig, og vi begynner å bli lei nå. Jeg bare håper sånn at vi kan komme tilbake til normalt igjen. Kanskje kan disse testene være med på det, sier Abdulrzak.

Hun forteller at hun mener de fleste rundt seg prøver så godt de kan, men at ikke alle er like flinke til å følge smittevernreglene.

– Det er kanskje fordi vi aldri har sett noe liknende før. Det er vanskelig å vite hvordan man skal håndtere situasjonen. Vi har jo hatt hverdager før, og det er ikke like enkelt for alle at det blir snudd på hodet, sier Abdulrzak.

Strammet til

Det siste døgnet ble det registrert 280 nye koronasmittede i Oslo. Smitten har gått markant opp de siste ukene, og høyest er smittetrykket i bydelene Grorud, Alna og Stovner. Det var byrådets begrunnelse da de tirsdag strammet hardere til, satte alle skoler på rødt nivå og stoppet fritidsaktiviteter for barn og unge.

– Med situasjonen vi er i med det muterte viruset, kan man beskytte barn og unge like mye?

– Nei, vi gjør jo ikke det nå, sier Raymond Johansen.

Men dersom tiltakene fungerer, og smitten går ned, har byrådsleder Raymond Johansen et løfte til Abdulrzak og andre ungdommer i byen.

– Det første vi skal åpne opp er tilbud for barn og unge, sier han.

– Så selv med høye smittetall i denne gruppen, er det fortsatt viktig å skjerme barn og unge? Dere har ikke endret strategi?

– Barn og unge er absolutt det viktigste, sier Johansen.