Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal det bli enklere å finne HC-parkeringsplasser for forflytningshemmede

Gjennom «Bil i Oslo»-appen kan forflytningshemmede ha full oversikt over alle tilgjengelige HC-parkeringsplasser i Oslo. Innenfor Ring 1 er det nå også mulig å se om parkeringsplassene er ledige eller ikke.

– Jeg synes det er kjempeflott. Det gir mye mer frihet og bedre tilgang til byen for oss med HC-kort. Det er veldig bra, sier Magnhild Sørbotten.

Hun er leder i Norges Handikapforbund Oslo, og forteller nyheten ble tatt imot med jubel og stor glede blant deres medlemmer.

Det bidrar til at flere faktisk tørr å ta turen til Sentrum der man tidligere har tenkt at man ikke orker, fordi det har vært så vanskelig å finne ledig HC-plasser. Når Oslo åpner for godt, vil man nok se en økt bruk av HC-plassene i Sentrum, sier hun.

Pilotprosjekt

«Bil i Oslo» er kommunens parkeringsapp som er utviklet og vedlikeholdt av Bymiljøetaten.

Inntil nylig har den kun blitt brukt til å betale for piggdekkoblat og offentlig parkerin. Nå er den imidlertid blitt tilgjengelig med nye funksjoner som er direkte myntet på personer med HC-kort.

Sørbotten forklarer de som har HC-kort er folk som er sterkt bevegelseshemmet og kan vise til at de har et behov for en parkeringslettelsen som ligger i et HC-kort.

– Det kan være rullestolbrukere, folk med kols, folk som ikke sitter i rullestol, men har veldig nedsatt gangevne. Det er både unge og eldre, familier med sterkt funksjonshemmet barn som har det på vegne av sitt barn, sier hun.

– Når du åpner kartfunksjonen i «Bil i Oslo»-appen kan du nå gå rett på parkeringskartet og bruke appen til å finne HC-parkeringsplass. Du kan søke på lokasjon og finne fram til en parkeringsplass i nærheten der du skal. Er du innenfor Ring 1 vil du også se om HC-parkeringsplassen er opptatt eller ikke, forklarer prosjektleder for pilotprosjektet Sesilie Bjørdal til AO of fortsetter:

– For mange med HC-kort er det også relevant å vite om det er kommunal gateparkering i nærheten fordi de også kan stå gratis der. I appen kan du nå enkelt velge hvilke filter som er relevant for deg.

Og mens du tidligere måtte logge inn med bilnummer og HC-bevis, kan appen nå brukes av alle uten innlogging.

Se informasjonsvideo om hvordan appen brukes nedenfor:

Bjørdal poengterer at den nyeste funksjonen er basert på det brukere har fortalt om deres hverdag.

– Over flere år har vi gjort intervjuer og brukertester for å finne ut akkurat hva det er vi kan bidra med for å gjøre deres hverdag enklere, sier hun og understreker at de er svært interessert i at forflytningshemmede gir direkte tilbakemeldinger i appen.

Suksess

Ifølge rullestolbruker Magnhild Sørbotten har det nyeste tilbudet de har lansert, truffet midt i blinken.

– Denne løsningen med sanntidsvarsling er noe vi har etterspurt lenge. Vi har tenkt at det hadde vært gull hvis man hadde hatt den samme muligheten til å se hvor det var en ledig HC-plass, som man har ved for eksempel kjøpesentre, sier hun.

Sørbotten understreker viktigheten av oppgraderingen:

– Det er begrenset med HC-plasser, og på grunn av mye enveiskjøringer er det vanskelig å komme seg til dem. Inni sentrum kan det være 150 eller 200 meter fra en HC-plass til en annen. Du risikerer å måtte kjøre rundt nesten hele Ring 1 for å komme til den ene til den andre.


Videre sier hun at det å i forkant vite at en parkeringsplass ser ut til å være ledig, samt muligheten til å koble seg til Google Maps og få kjøreruten dit, gir en helt annen mulighet til å ikke havne i ubehagelige og utrygge situasjoner.

– Det blir mye mer forutsigbart, og jeg opplever at de som har testet det ut omtaler det som veldig bra. De sier det er mye lettere og mer praktisk.

Større fridag

Sørbotten poengterer også at friheten til forflytningshemmede tidligere «definitivt» var innskrenket, og at den nye funksjonen vil utgjøre en stor forskjell i hverdagen til de som er avhengige av HC-parkeringsplasser:

– Jeg vet jo det at mange tidligere har valgt å ikke ta sjansen på å dra på «den konserten» eller «den teaterforestillingen» eller hva det måtte være, fordi de ikke kunne være sikker på om de faktisk ville komme seg dit eller måtte snu.

– Men der man før har kanskje har gitt opp i utgangspunktet og tenkt det ikke er vits, kan må nå være som hvilken som helst annen samfunnsborger, bruke teater, kafeer og andre tilbud i sentrum. Eller bare reise ned i Sentrum for å se på livet som jo en del gjør. Dette tror jeg vil gjøre at folk oppsøker Sentrum i langt større grad enn man har gjort før.

Les også

Julie Lyngstøl (39) lever med en skjult sykdom: – Byen blir utilgjengelig

Hjelper flere enn bare osloborgere

Avslutningsvis understreker Sørbotten at dette ikke bare vil hjelpe de som bor i Oslo.

– Det er mange som bor utenfor Oslo, som også bruker byen. Som hovedstad tiltrekker man seg mange fra store områder rundt fordi man har et kulturtilbud som folk ønsker å oppleve og som man kanskje ikke har i samme grad andre steder.

Prosjektleder Sesilie Bjørdal opplyser at pilotprosjektet ikke er ferdig. Grunnen til at det kun er mulig å se hvilke HC-parkeringsplasser som er ledige innenfor spesifikt Ring 1, forklarer hun er fordi dette området har vært i den spesielle situasjonen at det ikke eksisterer kommunal gateparkering som forflytningshemmede kan bruke.

– Men vi holder det åpent. Hvis brukerne forteller oss at dette er en veldig nyttig løsning, og noe man virkelig ønsker og vil bruke andre også, så kan vi vurdere å utvide det.

Les også

Johannes (26) unngikk å skrive at han var rullestolbruker i jobbsøknaden: – Det handler om uvitenhet

Les også

Hermine (8) har spesielle behov. Nå er familien i ferd med å miste parkeringen som de er helt avhengige av

Kommentarer til denne saken