Aron Dønnum returnerte til Vålerenga i slutten av mars for å hjelpe klubben til å kjempe om edelt metall. Men slik har det på ingen måte blitt.

Etter 12 kamper ligger klubben helt nede på 14.-plass. De har ikke vunnet på sju seriekamper og må per dags dato ut i kvalifisering for videre eksistens på det øverste nivået.

– Hvordan føles det å forlate Vålerenga på kvalik?

– Sånn er fotballen. Det er ikke bare en herlig sport. Da kunne enda flere ha spilt fotball, men sånn er det. Det er kjipt, jeg skulle selvfølgelig ønske at vi lå annerledes, forteller han til Avisa Oslo.

– Når du spiller i Vålerenga, blir det snakket negativt

Dønnum herjet tidvis i Eliteserien i 2021 – og ble hentet til belgiske Standard Liège etter seks mål på sesongens ti første seriekamper.

Etter lånereturen denne sesongen er det blitt to fattige scoringer på elleve opptredener. Riktignok har han scoret tre mål i cupen, men mot svakt rangert motstand i Kolbu KK og Brumunddal. Det startet også på verst tenkelig vis med rødt kort i «re-debuten» mot Molde i serieåpningen.

– Hvordan vil du oppsummere disse månedene?

– Det har vært fint å se igjen gutta og spille i den norske ligaen, som jeg synes fortjener et bedre rykte enn det den blir omtalt som. Jeg synes det har vært greit, men selvfølgelig skulle jeg ønske at jeg kunne gi Vålerenga enda mer. Det er sånn fotballen er, sier han.

Gjengangsmeloden denne sesongen har ofte vært sløste VIF-sjanser og effektive motstanderlag. Det var også tilfellet da Odd tok med seg alle poengene på Intility Arena søndag kveld.

– Jeg har vært igjennom det i Belgia også. Der hadde vi 12-13-14 kamper, hvor vi var mye bedre enn motstanderen, men endte med stang ut og stang inn for dem. Gutta må nå bare ikke ta på seg for mye av det negative, sier han.

– Når du spiller i Vålerenga, blir det snakket negativt, det blir pes og spørsmål om «hva gjør dere etter to-tre kamper på rad hvor man ikke gjør det helt som man håper». Man må bare lukke øra. Jeg synes ikke vi skal se ned i bakken etter kampen i dag (mot Odd). Vi skaper 150 sjanser og bør selvfølgelig score, men det går stang ut i dag og ikke stang inn. Vi er selvfølgelig irriterte på oss selv at vi ikke setter de sjansene, men jeg synes vi har hatt andre kamper denne sesongen hvor vi burde henge mer med hodet enn i dag, fortsetter Dønnum.

Gjenforenes med Deila

Siden han ankom Vålerenga i mars, har Standard Liège gjort store utskiftninger. Nylig ble det kjent at Ronny Deila, tidligere Vålerenga-trener, ble hentet inn som erstatter for trener Luka Elsner.

Det kan være godt nytt for 24-åringen, som tidvis slet med spilletid i den belgiske storklubben. Dønnum og Deila er godt kjent fra før. Det var Deila som virkelig ga Dønnum tillit i Eliteserien i 2019. Da svarte kantspilleren med seks scoringer den sesongen.

– Det blir spennende. Jeg kjenner jo han, det er en landsmann og jeg kjenner språket – og litt sånne ting. Jeg håper vi kan kommunisere bra. Det er en spillergruppe som prater engelsk, men det er noen som ikke prater så godt engelsk. Jeg ser frem til å kanskje ha en rolle som kan formidle ting fra gruppen til ham.

– Om jeg får spille eller ikke avhenger av hvor god jeg er, men jeg hadde en fin rolle i Standard Liège i sesongen som var, så jeg håper å bygge videre på det.

– Har du fått snakket med Ronny?

– Ja, jeg har snakket med ham. Vi kjenner hverandre. Jeg skal ned dit 12. juli, så det blir spennende. Da får jeg 10–11 dager før sesongen starter. Det blir spennende og jeg gleder meg. Det blir gøy.

Vålerenga går i disse dager gjennom store utskiftninger av spillertroppen. Søndag ble det også bekreftet at førstekeeper Kjetil Haug forlater klubben. Samtidig avsluttes også utlånet med Taofeek Ismaheel – og Ivan Näsberg forlater klubben til fordel for greske PAOK 1. august. Det er blitt varslet at Vålerenga nå skal hente inne flere nye spillere.

LES OGSÅ: