– Vi har hatt rokeringer i gruppa, har fått en ny byråd, og forhåpentligvis skal flere videre til Stortinget. Jeg står ikke på liste der, så jeg gleder meg til å gjøre en større innsats på Rådhuset, sier Eivind Trædal til Avisa Oslo.

Neste uke går gruppeleder og Oslo MDG-leder Heiberg ut i foreldrepermisjon. Da tar Eivind Trædal over ansvaret både som gruppeleder, og som leder av Samferdsels- og miljøutvalget i Oslo bystyre.

– Jeg tar over etter neste bystyremøte formelt. Når man gjør endringer i bystyrets sammensetning, så konstituerer man det i bystyremøtet, forklarer Trædal.

Neste bystyremøte holdes onsdag 8. september.

Samtidig skal Herman Sønstenaa og Rauand Ismail dele fylkeslederskapet for Oslo MDG.

Les også

Klimarapporten ga lynrask oppvarming av det politiske miljøet i Oslo

– Veldig spennende

Trædal er for mange kjent som en profilert samfunnsdebattant med særlig mye tilstedeværelse på sosiale medier som Twitter. Han er også gift med Lan Marie Berg, som er tidligere byråd for miljø og samferdsel, samt MDGs førstekandidat for Oslo i det kommende stortingsvalget.

– Det er spennende. Det er en veldig spennende jobb, fordi det skjer så mye på det feltet, sier Trædal, som ser frem til å jobbe med et tema han er svært opptatt av.

– Jeg har aldri sittet i Miljø- og samferdselsutvalget. Det har primært vært fordi kona mi er byråd, da ville det vært litt rart å sitte der. Jeg har alltid hatt lyst til det, men jeg har sittet i Helse- og sosial og byutviklingskomiteen. Det har vært mye spennende, men samferdsel og miljø er noe av det mest spennende, og der det skjer mest, sier han.

Eivind Trædal (35) lar seg ikke skremme av høylytt kritikk: – Dette er blitt vedtatt med et kjempebredt flertall

Liker jobben

Trædal og hans kone har flere ganger stått i stormen, etter at de begge tidvis har mottatt til dels grov hets og trusler i diverse kommentarfelter.

– Hva vil du si til dine hatere?

– Jeg synes jo det morsomme – uansett hvor du sitter i bystyret – er muligheten til å møte veldig mye folk. Man har jo sett at andre storbyer i verden har kopiert ting vi gjør i Oslo, samtidig som nabolag vil ha fartsdump på skoleveien. Du har alt fra det veldig store til det veldig lille, svarer Trædal, og legger til:

– Ofte så er jo opplevelsen at når man møter noen av de som er mest kritiske, og har dialog, så forsvinner mye av frustrasjonen. Det er jo også noe jeg synes er fint, å kunne være med å fronte politikken og snakke med folk. Det er undervurdert hvor mange av ønskene som kommer nedenfra som handler om grønne tiltak i byen.

Blir ny leder og nestleder i MDGs bystyregruppe

Parti i medvind

– Han er en av våre mest erfarne folk i bystyret og en kollega jeg setter veldig pris på. Jeg tenker at dette blir kjempefint, og gleder meg til å følge arbeidet bystyret på avstand og til å komme tilbake igjen, sier Sigrid Z. Heiberg om sin partifelle Eivind Trædal.


Gruppelederen og lederen for Oslo MDG benytter anledningen til å skryte av den ni personer store gruppen til MDG i bystyret.

– Vi har ni strålende bystyrerepresentanter og tre byråder jeg setter veldig pris på å samarbeide med. Det er veldig gøy å drive valgkamp nå, sier Heiberg, som både kan vise til stor medlemsvekst og gode målinger i Oslo.

NRKs siste hovedstad-måling svarte 9,7 prosent av de spurte at de ville stemme MDG. Det er en oppgang på 1,8 prosent sammenlignet med juli og 3,8 prosent bedre enn MDG gjorde det forrige stortingsvalg. Det er tidenes beste måling for MDG i Oslo.

Rekordmange har meldt seg inn i Oslo MDG etter FNs nye klimarapport