Kollektivtrafikken er nesten tilbake på samme nivå som før pandemien, opplyser Ruter på en pressekonferanse torsdag morgen.

Ruter drifter kollektivtilbud i både Oslo og Viken. Oslo hadde over 250.000 millioner påstigninger i 2022. Det er en oppgang på 40 prosent fra 2021, men fortsatt 14 prosent lavere enn i 2019.

I 2023 ser vi i tillegg videre vekst. I uke 9 hadde vi 7.14 millioner påstigende (ikke inkludert tog) totalt i Ruters område - hele 97 prosent av trafikken i samme periode før pandemien.

Nytt tilbud kan redusere priser på enkeltbilletter

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, lanserer Ruter nå tilbudet "Reis", der prisen på enkeltbilletter kan reduseres med 40 prosent, avhengig av hvor mye du benytter deg av tilbudet. Dette gjelder fra 16. april.

Samtidig fortsetter prisene på alle billettyper å øke:

– Det har vært en prisjustering som det er på alle varer og tjenester i samfunnet. Selv om den prisjusteringen har vært lavere enn prisveksten, så er ikke prisene økt politisk. Det jobber vi nå med å redusere, gjennom "Reis" på enkeltbilletter, sier Stav til AO.

Stav har tidligere tatt til orde for at hun vil senke billettprisene. Dette er derimot ikke like enkelt som de fleste av oss skulle ønske.

– Som førstekandidat i MDG går jeg tilvalg på å kutte månedskortet varig. Så blir det opp til velgerne om hvem som får makt og innflytelse. De som har minst å rutte med er avhengig av et godt tilbud. Det er et sosialt spørsmål også, sier Stav.

– Skal tilpasse tilbudet underveis

Bernt Reitan Jenssen er administrerende direktør i Ruter. Han er veldig fornøyd med hvor mange som reiser kollektivt.

– Dette er den første dagen på lenge, hvor vi kan si at vi har kommet oss helskinnet gjennom pandemien. Ikke nok med det, vi er heller ikke nede for telling. Vi er klare til å ta fatt på en spennende fremtid, sier han til AO.

Ruter gikk 85 millioner i minus i årsresultatet. Jenssen sier at dette ikke vil påvirke kollektivtilbudet i negativ grad.

– Vi omsetter for 11 milliarder, så dette får ingen konsekvenser. Poenger for oss er ikke å tjene penger, men å brukte pengene til å skape et bedre kollektivtilbud. Litt pluss og minus må til for at vi skal ha et forutsigbart tilbud, sier Jenssen.

Han sier videre at det nye pilotprosjektet for fleksibilitet i enkeltbillettene er laget for å tilpasse reisebehovet.

– Det er en pilot hvor vi skal tilpasse tilbudet underveis, sier han.