Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), fratrer som byråd for miljø og samferdsel fredag 18. juni 2021 fra kl. 14.00.

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen, overtar ansvar for miljø- og samferdselsområdet inntil nytt byråd er konstituert.

– Jeg vil takke Lan Marie Berg for den jobben hun har gjort som byråd i nesten seks år. Hun er en dedikert politiker som jobber for å få gjennomført sine saker til det beste for innbyggerne i Oslo. Jeg ønsker henne lykke til videre som stortingskandidat til høsten, sier byrådsleder Raymond Johansen.

I pressemeldingen uttaler Lan Marie Berg følgende:

– Jeg vil takke for den tilliten jeg har fått fra velgerne og fra byrådslederen gjennom disse årene. Jeg har satt stor pris på samarbeidet mellom de tre partiene og det vi har fått til sammen.

Lan Marie Berg uttalte seg på sin Facebook-side etter at avgangen ble kjent.

- Jeg skal ikke late som om det ikke er vemodig å slutte, skriver Berg.

I innlegget takker hun alle som har stått på - både politisk og i etatene Berg har hatt ansvar for.

- Jeg skal ikke late som om det ikke er vemodig å slutte. Når jeg går ut av Rådhuset i dag, er det plutselig mye som ikke er mitt ansvar lenger. Det føles merkelig, men kanskje også litt lettende, skriver Berg.

- Feil å si

Pressemeldingen kommer under en time etter at Avisa Oslo skrev at FNBs Bjørn Revil mente Raymond Johansen blåste i bystyrets vedtak ved å la Berg bli sittende.

I pressemeldingen omtales også byrådet som et «forretningsministerium». Det er en ordning brukt av avgåtte regjeringer, som etter sedvane har begrenset autoritet. Jusprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo mener imidlertid at det blir feil å si at byrådet har gått av – i og med at de fortsatt styrer Oslo administrativt.

– I Oslo har man en parlamentarisk modell som skal ligne mest mulig på den som gjelder mellom storting og regjering. De har nå gått av politisk, men ikke administrativt og det sittende byrådet burde kanskje vært kalt et forretningsbyråd istedenfor forretningsministerium.

Avisa Oslo oppdaterer saken.