Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer tyvene til hager og bakgårder – men én ting er gode nyheter for osloboere

Pandemien har ført til en positiv utvikling for osloboere.

– Nå er det høysesong for saker og ting som blir rappet fra hageområder, skriver kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Det er stort spenn i hva som ender opp som tyvegods, men det som oftest blir stjålet er elsparkesykler og -sykler, opplyser forsikringsselskapet.

– På sommeren er det alt fra bålpanner og hagemøbler til griller og robotgressklippere som blir stjålet. Belegningsstein som ligger klar til å bli lagt ut og nyplantede hekker er faktisk også utsatt, sier Clementz.

Han forteller videre om enkelthendelser hvor ferdigplen har blitt rullet opp om natten for så å bli fraktet bort, og et tungt fuglebad som er blitt båret av gårde.

Les også

I den brune snekka lå eieren og sov. Da slo tyvene til

Dette gjør Oslo spesiell

Forsikringsselskapet opplyser om at tyvene spenner fra mobile vinningskriminelle fra utlandet, til ungdommer som finner på sprell hjem fra fest på natten. Når det gjelder geografiske forskjeller, forteller Clementz at det er veldig liten forskjell mellom byer og mer landlige omgivelser.

Det er likevel en ting som gjør Oslo litt spesiell, forteller han til Avisa Oslo:

– Jeg har jobbet med vinningskriminalitet i mange år, og det som gjør Oslo litt spesielt, er at det under normale omstendigheter er veldig kort vei til svenskegrensen.

Pandemien har begrenset denne tilgangen, og det er gode nyheter for osloboere:

– Pandemien har begrenset hvor mye mobile vinningskriminelle fra utlandet kommer over til Norge. Vanligvis gjøre de gjennom Sverige for å komme hit, hvor de så gjør en del raid særlig i Sør-Norge, før de igjen forsvinner over svenskegrensa.

Han forteller at denne typen kriminelle ofte har depoter og gjemmesteder over grensen:

– For eksempel en garasje, eller at de graver ned tyvegods i skogen som oppsamlingsplass, for så å kjøre flere turer ut og inn i landet.

Les også

Tyveri av store verdier på Kontraskjæret: – Ødelegger for folk som prøver å gjøre en jobb

Tingene de er på jakt etter

Kommunikasjonssjefen forteller at de så en betydelig nedgang i innbrudd i boliger i fjor vår, og kobler det opp mot de strenge innreiserestriksjonene i landet.

Nå er han spent på hvordan det hele vil utvikle seg, jo mer Norge og resten av Europa åpner opp.

– Det ligger an til mer åpning av grensene, noe som gjør vilkårene til mobil vinningskriminalitet bedre. Dette er folk som ikke tar hagegnomene, for å si det sånn. Det er ikke det de er på jakt etter.

Han forteller at disse kriminelle gruppene vier spesiell oppmerksomhet til ting som dyre merkegriller og uteputer av god kvalitet.

– De tar det som er av god kvalitet og verdi, men som ikke er for stort og som er greit å frakte med seg. De operere ikke først og fremst ute i hagene for å ta griller og robotgressklippere. El-sparkesykler og elsykler som er parkert ute er veldig utsatt.

Han forteller at forsikringsselskapet så en økning i sykkeltyverier på hele 16 prosent økning i sykkeltyverier i fjor, og nesten hver fjerde sykkel som ble stjålet var en elsykkel.

Les også

Andre innbrudd på tre dager: – Det dummeste jeg har vært med på

Oppfordring

Clementz opplyser om hva man må huske på når man lar gjenstander ligge ute, spesielt for Oslos beboere:

I Oslo er det mange som bor i sameier og borettslag. Hvis du har personlige eiendeler som du setter på et fellesareal, så vil ikke det være automatisk dekket av innboforsikringen din. Sykkeltyveri dekkes, men hvis du har en dyr grill på et fellesområde og den blir stjålet, så er ikke den dekket, fordi den sto på fellesarealet.

Han har en oppfordring til alle som vil beholde tingene sine:

– Hvis man bor på steder med store, åpne fellesarealer, og spesielt hvor det er mye gjennomgang av folk også i helger og på nattetid, så er det lurt å ta inn ting man er redd for at kan bli borte. Sett de i en ute- eller kjellerbod, eller ta gjenstandene med inn.

Det er ikke bare mobil vinningskriminalitet hovedstadens beboere er utsatt for:

– Mange stjeler med seg ting i forbindelse med festing i sentrum. Det er typisk for folk som skal hjem eller videre på nach, at de kommer over en sykkel eller trehjulssykkel i en hage og tar den med seg noen hundre meter eller lenger. De ser på det som et lån, men dette er tyveri. Det er viktig å understreke, og man kan bli straffeforfulgt.

Les også

Kraftig økning i antall tyverier

Les også

Rekordmange vaksinedoser til Oslo denne uka – alle bydelene vaksinerer nå samme gruppe

Les også

Sophia og Ivar har åpnet bruktbutikk i et av Oslos mest luksuriøse strøk: – Ikke alle vil til Løkka

Kommentarer til denne saken