– Det viktigste budskapet fra oss er: Skattemeldingen er nesten ferdig - ikke helt ferdig! Skattemeldingen er fylt ut med mange opplysninger, men du må selv gjøre ferdig skattemeldingen din før du leverer den. Sjekk at opplysningene stemmer, og dersom du finner noe som er feil eller som mangler, må du endre og legge til informasjon før du leverer, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten til Avisa Oslo.

Hun forteller at de vanligste feilene skjer i de feltene hvor folk selv skal fylle inn opplysninger.

Hun lister opp følgende eksempler:

  • Skattepliktig salg av bolig.
  • Utleie.
  • Ulike fradrag.
  • Kryptovaluta.
  • Forhold i utlandet.

– Det er viktig å huske at endringer i livet ditt påvirker skatten du skal betale. Pandemien kan ha påvirket privatøkonomien, noe som i sin tur påvirker skatten. Det kan for eksempel ha skjedd endringer i inntekt, du har hatt færre reiser til arbeidsplassen, eller du har fått lavere lånerenter, sier Gjengedal, som påpeker at det er ligger mange veiledere ute på etatens nettsider.

Les også

Kort utdanning, høy lønn: – Tror få er klar over at du kan tjene veldig godt i denne jobben her

– Ingen garanti for at du får den så raskt

Mange vil nok vente i spenning på når de får svaret på om de har penger til gode, eller om de må betale restskatt. Det er nesten umulig å si når svaret foreligger.

– Skatteoppgjøret kommer når skattemeldingen din er behandlet. Det er i prinsippet mulig å få den en til to uker etter at du leverer skattemeldingen, men det er ingen garanti at du får den så raskt. Vanligvis har ni av ti fått skatteoppgjøret innen slutten av juni, og vi venter at også i år vil de fleste lønnstakere og pensjonister få skatteoppgjøret i april, mai eller juni, sier Gjengedal.

2020 var første år hvor skattemeldingen ble sendt ut på forskjellige dager for første gang. Da ble det lansert en ny teknisk løsning.

– Vår erfaring er at åpning på forskjellige dager fungerer godt. Det er en fordel for alle offentlige digitale tjenester med mindre trykk på innlogging sammenlignet med hvis skattemeldingen åpnes for alle samtidig, sier divisjonsdirektøren.

Hun legger til:

– Det er også slik at selv om noen får skattemeldingen før andre, så får de aller fleste skattemeldingene tidligere enn de gjorde før. For noen år siden fikk alle den samtidig 4. april, men nå sendes de ut fortløpende fra 16. mars til og med 4. april.

Sjekk mobil og e-post

Du får varsel på e-post og tekstmelding når skattemeldingen er klar.

– Har man mulighet til å rette etter innsendt skattemelding? Hvis man kommer på noe dagen etterpå?

– Hvis du oppdager at du har glemt noe eller du får nye opplysninger, logg deg inn på skatteetaten.no, gjør endringene og lever skattemeldingen på nytt – det kan du gjøre når som helst opp til tre år etter leveringsfristen.