Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du jakte på en seriemorder i Oslos gater: – En latterliggjøring av voldsofre

10. juli settes en makaber lek i gang i Oslos gater. «The Oslo Ripper» er et nettbasert spill som gjør det mulig for alle som kjøper billett å jakte på en seriemorder i bybildet. Landsforeningen for voldsofre er sterkt kritiske.

Vi har lite erfaring med seriemordere i Oslo, men 10. juli i år kommer det engelske selskapet CluedUpp Games på besøk. Kjøper du en billett til 430 kroner, kan du delta i en skremmende lek i hovedstadens gater. Målet er å finne en seriemorder, spor og tips deles digitalt og legges ut i bybildet.

Man kan beskrive spillet som en morbid versjon av populære «Pokémon Go», og deltakere kan slå seg sammen i grupper på opp til seks personer for å fange den fiktive seriemorderen.

Margit Lømo, leder for Landsforeningen for voldsofre, er sterkt kritisk til morder-leken.

– Vi syns ikke dette er noe gøy. Det skremmer opp folk, og skaper en falsk utrygghet. I tillegg glorifiserer det seriemordere, sier Lømo til Avisa Oslo.

Lømo har jobbet med voldsofre i førti år, og mener en lek som dette er langt mindre harmløs enn hva man kan tro. Hun er urolig for at «The Oslo Ripper» kan bringe frem traumer hos voldsofre.

Traumatisk for ofre

– De som har vært utsatt for vold og sliter med posttraumatisk stressyndrom (PTSD) kan oppleve flashbacks om de plutselig havner i et bybilde der folk jakter på en seriemorder. Det er noe som kan trigge deres PTSD, og det kan føre til reaksjoner.

Lømo syns hele ideen med å lete etter en seriemorder i bybildet er makaber.

– Man latterliggjør voldsofre og glorifiserer seriemordere når man lager en lek ut av dette. Hvorfor skal man dra opp noe slik?

– Det er da nok vold i Oslos gater, man trenger ikke late som det er enda mer.

Les også

18-åring fra Bjølsen-skytingen er siktet for to drapsforsøk – skal ha brukt machete

Kan inspirere

Hun er også redd det kan så tanker i hodet til folk.

– Jeg tror jo dette kan bidra til at noen kan få ideer. Det er ikke bra.

– Å jakte på en seriemorder er blodig alvor, ikke en lek, avslutter Lømo.

Avisa Oslo har kontaktet spillselskapet Clued Upp Games, men har ikke fått svar fra det engelske selskapet.

Ifølge spillets Facebook-side går billettene fort unna, og de oppfordrer folk til å kjøpe før det er for sent.

Over en halv million mennesker har deltatt i spillet, som har turnert verden over. Ifølge selskapets egne tall er det omkring tjue spill som går av stabelen hver helg, i forskjellige deler av verden. Og nå har altså turen kommet til Oslo.

– Billettene blir raskt utsolgt, så få med deg laget ditt og finn «The Ripper», før «The Ripper» finner deg, oppfordrer de på sin egen Facebook-side.

Les også

Ung mann skutt på Bjølsen – utenfor livsfare

Les også

Tre uker etter innbruddsraid er låsene fortsatt ikke skiftet: – Ikke hørt noe

Les også

Naboer våknet på natta av støy: Fikk stoppet tyver i stjålet bil

Kommentarer til denne saken