Gå til sidens hovedinnhold

Nå jubler bøndene i Maridalen: – Det har vært noen tunge og fæle år for oss

Bystyret sikrer bøndene i Maridalen fortrinnsrett og lengre forpaktningsavtaler enn Oslo kommune tidligere har gitt dem.

Saken omhandler ni gårdsbruk i Maridalen. Kommunen kjøpte gårdene allerede tidlig på 1900-tallet for å verne Maridalsvannet som er drikkevann for de aller fleste i Oslo.

Det har vært sedvane at familiene som forpakter kan overlate avtalen til neste generasjon – hvis noen ønsker å overta. Men denne tradisjonen står i fare fordi byrådet på et tidspunkt ønsket å legge ut gårdsdriften på anbud.

Et enstemmig bystyre har onsdag blitt enige om at byrådet «gis myndighet til å inngå fremtidige forpaktningskontrakter for kommunens ni gårdsbruk i Maridalen, med kontraktsvarighet på opp til 10 år».

Jublet for løsning

Et flertall av representantene er også enige om følgende:

Ny forpaktningskontrakter skal ikke lyses ut om de som allerede der forpakter oppfyller kriteriene Oslo kommune stiller for dem som drifter gårdene i Maridalen, og hvis vedkommende fortsatt ønsker å drive gård.

– Alle partiene står nå sammen om løsning som sikrer det viktige generasjonsperspektivet i Maridalen, sa Høyre-gruppeleder Anne Haabeth Rygg.

Ni gårder i Maridalen

Disse ni gårdene i Maridalen er eid av Oslo kommune:

  • Lille Brennenga
  • Store Brennenga
  • Nes
  • Sander
  • Skjerven
  • Ødegården
  • Øvre Vaggestein
  • Øvre Kirkeby
  • Sørbråten

Hun var glad for at byrådspartiene hadde skiftet mening i saken, og ba folk sende en varm tanke til Aps årsmøte.

- Veldig lettet

Venstres Hallstein Bjercke viste på sin side til samtaler mellom Venstre og byrådspartiene forut for at byrådspartiene skiftet mening i saken.

- Vi er glade for at vi har klart å løse denne saken på en god måte.

– Det er bra at vi lander denne saken med et bredt flertall. Vi sikrer nå at forpakterne får fornyelse på kontraktene såframt de opprettholder standarden på driften, og vi gir fortrinnsrett for eventuelle etterkommere før det lyses ut, sa Ap-politiker Andreas Halse.

– I dag er vi veldig lettet og veldig glade, sa SV-representanten Ola Wolff Elvevold.

Glad gårdbruker

Tore Klever er tredjegenerasjons gårdbruker på Sander gård i Maridalen. Han har vært veldig spent på avgjørelsen, og har fulgt bystyremøtet onsdag. Når Avisa Oslo ringer er Klever tydelig fornøyd.

– Det er klart vi er veldig glade nå. Dette er rett og slett flotte nyheter, forteller Klever.

Han legger ikke skjul på at det har vært år med stor usikkerhet rundt spørsmålet om han kanskje blir siste generasjon som driver gården.

– Det har vært noen tunge og fæle år for oss. Men dette gjør det mye mer forutsigbart. Nå er det mye lettere for oss å drive, forteller Klever.

Les mer om saken her:

Les også

Familien har bodd her siden 1912: – Det er veldig vanskelig

Les også

Sp-Trygve stilte seg i front for traktor-aksjon: – Vi må vise muskler

Les også

Forpaktere demonstrerte i Maridalen: Byrådet sender saken tilbake

Kommentarer til denne saken