Våren 2023 åpner Deichman Biblo Holmlia. Da får også bydelens 10-13-åringer et eget bibliotek som kun de har tilgang til.

Det skriver Deichman i en pressemelding.

Kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) har kunngjort at Holmlia i Bydel Søndre Nordstrand får landets andre rene barne- og ungdomsbibliotek.

Dermed tas Biblokonseptet, som åpnet på Tøyen i 2016, ut i en ny bydel. Biblo skal være et trygt sted for barn, der medarbeiderne er særlig trent for å jobbe med barn.

– Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted å lage nytt Biblo enn på Holmlia. Deichman Biblo Tøyen er på lista over verdens 50 kuleste steder for barn. Det er helt i verdensklasse, og det er et unikt tilbud til barn og unge i Oslo. Når vi har fått til noe så bra, er det klart det frister til gjentagelse, sier Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet.

Internasjonal oppmerksomhet

Tilbudet på Tøyen har fått mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og ble i 2019 nevnt som et av verdens kuleste steder for barn av TIME Magazine.

Erfaringene fra Tøyen blir sentrale i utformingen av det nye barne- og ungdomsbiblioteket.

– Vi har jobbet tett sammen med folk i bydelen for å finne ut hvordan det nye, oppgraderte biblioteket skal bli, og Biblo-biten vil også være spesialtilpasset behovene til barn og unge på Holmlia, sier Nisrin Maktabi Barkouki, som er seksjonsleder for Deichman Holmlia som også blir oppgradert og større neste år.

Deichman Biblo Holmlia blir for barn mellom 10 og 13 år, mens på Tøyen er tilbudet for 10 til 15-åringer.

Søndre Nordstrand er bydelen med Oslos yngste befolkning. Hver tredje innbygger er under 18 år.

Oppgraderer dagens bibliotek

Deichman Biblo Holmlia blir 430 kvadratmeter stort, og kommer til å ligge vegg-i-vegg med det nye biblioteket på Holmlia. Deichman Holmlia kommer også til å bli utvidet fra dagens 1.200 til 1.600 kvadratmeter, i tillegg til å gjennomgå omfattende oppgraderinger.

– Interiøret blir flunkende nytt, og det blir også romløsningen. Noe av det viktigste vi oppdaget da vi kartla lokalbefolkningens ønsker, var behovet for å dele biblioteket inn i ulike soner for arrangement, barn, stille lesing og så videre, sier Nisrin Maktabi Barkouki.

Deichman Biblo Holmlia og det oppgraderte Deichman Holmlia skal etter planen åpne våren 2023 og finansieres blant annet av Oslo sør-satsingen, som bidrar med 10 millioner kroner.