Gå til sidens hovedinnhold

Nå får du ikke lenger vite hvilken vaksine du får når du mottar innkalling

Lurer du på om du får Pfizer eller Moderna som dose to? Det får du ikke vite før du møter opp på vaksinesenteret.

- Tilfanget av vaksiner gjør det nå hensiktsmessig å ikke lenger skille mellom de to mRNA-vaksinene, sier kommuneoverlege, og fungerende leder for vaksineprogrammet i Oslo kommune, Synne Schou Øhrberg til Avisa Oslo.

Den 30. juli besluttet vaksinasjonsledelsen i Helseetaten ikke lenger å opplyse innbyggerne på forhånd om hvilken vaksine de får som dose to.

Nå skal du bare kalles inn til vaksinering med «koronavaksine».

– Oslo kommune får vite andelen Pfizer/Moderna tidligst et par uker før vi mottar den faktiske leveransen. Det er derfor ikke mulig å forutse for bydelene hvilke vaksinetyper de har tilgjengelig for planlagt vaksinering mange uker frem i tid. Denne uforutsigbarheten gjør at det ikke er mulig å spesifisere hvilken mRNA-vaksine innbyggere vil få som dose 2.

– Får vite vaksinetype på oppsatt time

– Funksjonaliteten i Helseboka, som er kommunens samarbeidspartner i vaksineringsarbeidet, gjør at SMSen til innbygger inneholder navnet på timeboka de har fått time i, sier Øhrberg.

Tidligere har disse hatt navn som presiserer vaksinetypen, men nå har disse fått nye navn.

Avisa Oslo har fått tips fra flere som reagerer på at det står «Vaksine A» eller «Vaksine B» istedenfor Pfizer og Moderna i innkallingen fra kommunen til dose to.

Navnene har vært til for at bydelene skal kunne skille på sine egne timebøker, forklarer Øhrberg.

– Innbyggerne får vite hvilken vaksine de får når de kommer til timen. Fra og med neste uke (uke 32), vil alle bydelene også bytte over til kun å bruke én timebok. Da vil det ikke lenger skilles mellom «vaksine A» eller «vaksine B».

– Oppfordrer alle til å ta dose to

– En tipser som vil være anonym, sier til Avisa Oslo at koronatelefonen ikke ville opplyse om hvilken vaksine han skulle få. Stemmer det at det er hemmelig. I så fall: hvorfor?

– Koronatelefonen gir beskjed til innbygger om at de enten vil få Pfizer eller Moderna, som er de to vaksinetypene som settes i regi av Oslo kommune.

– Det er bydelene som har oversikt over hvilke vaksiner de til enhver tid har tilgjengelig på vaksinasjonstidspunktet, og det er derfor slik at innbygger får vite eksakt vaksinetype når de kommer til sin oppsatte time/drop-in time.

– Tenker Helseetaten at hemmelighold er en god strategi for å øke oppslutningen om vaksiner?

Oslo kommune oppfordrer alle til å ta dose to med den mRNA-vaksinen som er tilgjengelig på vaksinasjonstidspunktet. Høy vaksinasjonsdekning er avgjørende for en videre positiv pandemiutvikling i Oslo og Norge. Viser også til tidligere sak i Avisa Oslo angående temaet. Da ble leder av vaksineprogrammet, Miert Skjoldborg Lindboe, sitert.

– Går helt fint å blande de

Tidligere i juli vakte det oppsikt at enkelte forlot vaksinestasjonen, blant annet i Bergen, når de får Moderna som andre dose etter først å ha fått Pfizer.

Assisterende kommuneoverlege og leder for vaksineprogrammet i Oslo sa forrige uke til Avisa Oslo, at det så langt ikke er et stort problem her.

– Det er noen som er skeptiske og helst ikke vil blande. Noen spør om å bytte, men stort sett så har det gått bra. Det har ikke vært så mye blanding av doser ennå og det er nok utslagsgivende, men de vi har hatt lite problemer med det. Det går helt fint å blande dem, sier Miert Skjoldborg Lindboe.

– Like effektive

FHI har tidligere rykket ut for å formidle at det går bra å kombinere mRNA-vaksinene Pfizer og Moderna i forskjellige doser.

– Vi vet at begge mRNA-vaksinene er effektive, også mot Delta-varianten, og at vaksinen fra Moderna ser ut til å ha minst like god vaksineeffekt som BioNTech/Pfizer-vaksinen, sier smitteverndirektør og assisterende direktør i FHI, Geir Bukholm.

FHI har også rykket ut for å formidle at det går bra å kombinere mRNA-vaksinene Pfizer og Moderna i forskjellige doser.

– Vi vet at begge mRNA-vaksinene er effektive, også mot Delta-varianten, og at vaksinen fra Moderna ser ut til å ha minst like god vaksineeffekt som BioNTech/Pfizer-vaksinen, sier smitteverndirektør og assisterende direktør i FHI, Geir Bukholm.

Les også

Vaksinesjefen: – Personlig ville ikke jeg hatt noen problemer med å ta Pfizer i dose to etter at jeg har fått Moderna

Kommentarer til denne saken