– Hipp hurra for Lillohjemmet. I dag har vi gjennomført vaksinerunde nummer to på huset. 62 beboere er nå fullvaksinert. Om en uke vil vaksinen ha full effekt, heter det i en Facebook-post fra sykehjemmet på mandag.

Sykehjemmet er et av de første i Oslo som har vaksinert alle sine beboere for andre gang, etter at kommunen startet med runde to denne uken.

I løpet av uka vil fem sykehjem ha fått dose to. Så kommer de andre fortløpende etter, melder Sykehjemsetaten. Totalt er det 39 sykehjem hvor vaksineringen pågår.

Utsatt på grunn av smitte

– Så er det dessverre sånn at vi har fått smitte inn hos noen beboere som har fått vaksinedose én. Da må vi vente til de er blitt friske og vente tre-fire uker før man setter dose nummer to på dem. De som har vært nærkontakter og kommer ut av det uten å bli syke, kan få vaksinen, sier direktør samfunnskontakt Henrik Mevold i Sykehjemsetaten.

I tillegg til dette er det månedlig 120 beboere som dør av naturlige årsaker, og da kommer det nye 120 inn, utdyper han.

– Fremover vil det bli en stor logistisk utfordring med tanke på å få oversikt over alle som skal få sine vaksiner tre uker etter at de fikk første dose, fortsetter han.

Få opp farten på vaksineringen!

Fraråding om besøk vil bortfalle

Mens vaksineringen har pågått, har sykehjemmene frarådet alle besøk, samtidig som de har gitt mulighet for besøk i spesielle situasjoner. Det kan være hvis en beboer er i ferd med å miste livet, eller er sengeliggende og har stort behov for besøk, eksemplifiserer Mevold.

– Fra og med søndag og utover i neste uke, for sykehjemmene hvor vaksinen har fått full effekt, vil våre anbefalinger bortfalle, sier direktøren.

Men det betyr ikke nødvendigvis at det blir fritt fram på besøk mens pandemien fortsatt pågår for fullt. Mevold viser til at de venter på at Helsedirektoratet skal komme med nye anbefalinger som vil gjelde for sykehjemmene som er fullt vaksinert. Dette håper de å få avklart i løpet av uka.

Sykehjemmenes oppfordring om å avstå fra besøk

  • På grunn av den alvorlige smittesituasjonen i Oslo og pågående vaksinasjon av sykehjemsbeboere, går sykehjemmene ut med en sterk oppfordring til pårørende om å ikke besøke sine nærstående, unntatt når situasjonen krever det. Kontakt ditt sykehjem for dialog i slike situasjoner.
  • Hvis besøk likevel skal gjennomføres, bør det begrense seg til én til to faste personer per beboer, og til én gang i uken.
  • Besøk må gjennomføres i henhold til gjeldende smittevernregler.
  • Dersom beboere velger å dra på permisjon, må de være i karantene på rommet sitt i fire dager ved tilbakekomst, og det skal tas covid-19 test på dag tre. Ved negativt prøvesvar opphører karantenen på dag fire.

Les mer om konkrete regler ved besøk, dersom det er nødvendig (ekstern lenke).

Kilde: Oslo kommune