«Innbyggerne i hovedstaden skaper innen kort tid klimahistorie», ifølge NHO-organisasjonen for norske bilforhandlere og bilverksteder.

– Det er i dag ca. 68.000 dieselbiler og 65.000 elbiler registrert i hovedstaden. Med tempoet vi nå holder vil dette bety at innbyggerne i Oslo skaper elbilhistorie i god tid før jul. Da vil antallet registrerte elbiler ha passert antall dieselbiler, skriver NBF i en pressemelding.

Oslo blir unik

Kommunikasjonssjef i NBF Egil Steinsland forteller at de er ganske sikre på at Oslo blir unik i verdenssammenheng.

– Dette må være den første byen i verden med mer elbiler enn dieselbiler. Vi kan ikke forstå noe annet. Vi har ikke tall på dette, men vi tror Oslo er den første byen i verden, forteller han til Avisa Oslo.

Han forklarer at denne trenden er både på grunn av politiske insentiver, men også fordi bilmodellene har blitt flere – og at disse oppfyller folks forventninger.

I en fersk nasjonal undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag for NBF oppgir kun 12 prosent at de tenker på miljø når de velger ny bil.

«Men dette er opp 4 prosent fra i fjor, og selv om dette tallet kan virke lavt så tror vi at dette nå vil endre seg raskere fremover. Flere og flere velger å bli en del av klimaløsningen og velger elektrisk bil», heter det i pressemeldingen.

– Vil gjelde hele landet

– Elbilsalget har tatt helt av den siste måneden. Tallet har ligget på over 60 prosent hele året, mens i september ser vi opp mot 90 prosent for elbilsalg, forteller kommunikasjonssjefen til AO.

Steinsland tror at andelen vil fortsette å øke – også i landet for øvrig.

– Sakte, men sikkert blir hele bilparken nullutslipp. Etter hvert som årene går kommer dette til å være faktum i hele landet, det er vi ganske sikre på.

Forbundet kaller det «en grønn revolusjon hos bilprodusentene»:

– Modellutvalgene blir større, og rekkevidden blir lenger. Nå har også familiebilen blitt en elbil for mange. Vi i bransjen synes det er svært positivt å kunne bidra til at så mange innbyggere nå gjør bærekraftige valg og går for elektrisk når de skal ha ny bil.

Ifølge tall fra Statens vegvesen er totalt antall registrerte kjøretøy i Oslo kommune 493 711.

I alle kjøretøyklasser, fra moped til lastebil og buss, er fordelingen følgende:

163 979 dieseldrevne, 118 689 bensindrevne, 89 534 elektrisk drevne, 53 354 bensin elektriske hybrid, og 2 282 dieselelektrisk hybrid.

Norges Bilbransjeforbund presiserer at tallene de viser til dreier seg om registrerte personbiler.