Gå til sidens hovedinnhold

Nå åpner svenskegrensen, men Nordby-sjefen er varsom: – Håper på det beste, venter det verste

Klokka 15 i dag er det mange som kan reise til Sverige – uten å måtte gå i karantene ved hjemreise.

SISTE: Fullvaksinerte og personer som har vært koronasyke de siste seks måneder, trenger ikke å fremvise en attest som viser negativ test for SARS-CoV-2 tatt 24 timer før ankomst til Norge, skriver FHI fredag.

I dag skjer det: Grensene åpner – i hvert fall for fullvaksinerte og nylig covid-19-syke.

Det betyr at Nordby-senteret i Strömstad, etter femten måneder med laber virksomhet, igjen kan ønske norske kunder velkommen.

Dette gleder sentersjef Ståle Løvheim:

– Vi er svakt optimistisk. Vi forventer innrykk, men etter 15 måneder har vi blitt vant til å håpe det beste men vente det verste, forteller han til Avisa Oslo.

Les også

Nedringt og varslet om russ – flere busser fra Oslo rullet utenfor byen

Venter lange køer

Politiet har tidligere vært ute og advart mot lange køer i forbindelse med åpningshelgen.

– Vi har blitt litt vant til at endringene kommer veldig raskt, og vi prøver å tilpasse oss så godt vi kan. Men det er noe bekymring for den første helgen, sier Eidskogs ordfører Kamilla Thue (Ap) til NTB.

Ifølge Fredriksstad Blad er det 22.110 Fredrikstad-innbyggere som er fullvaksinert og kan reise over grensa uten innreisekarantene, i Halden er det 6.502 innbyggere som er fullvaksinert, ifølge Halden Arbeiderblad.

I Oslo er 164.359 mennesker fullvaksinerte, ifølge NTB.

– Vi forventer en kraftig økning i trafikken på Svinesund fra helgen som følge av de endringene som nå innføres. Det må folk som planlegger Sverige-tur, være forberedt på, sier leder for Svinesund internasjonale testsenter, Jostein Stø, i en pressemelding fra Halden kommune.

Les også

Dette var karantenemiddagen Ann-Christin fikk på hotellet: – Har aldri opplevd noe liknende

– Har vært beintøft

Løvheim er glad for at norske myndigheter nå viser velvilje. De er i full gang med å forberede butikkene for kjøpelystne kunder:

– Vi jobber det vi kan for å fylle opp alle butikkene, og for å ha et godt produkt å presentere. Vi gjør så godt vi kan for at de skal bli fornøyde.

Nordby-sjefen forteller om femten tøffe måneder.

– Det har vært veldig tøft, med mange oppsigelser og permisjoner, og økonomiske bekymringer.

Han trekker også frem hvordan restriksjonene har påvirket personlige relasjoner:

– Mange har familie og venner på andre siden av grensen, og de har ikke fått møttes. Siden krigen har det vært åpne grenser mellom Norge og Sverige, og området har vært som én region, og så plutselig blir det en mur. Det har vært beintøft, men nå ser vi framover.

Nye innreiseregler

  • Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, får unntak fra innreisekarantene fra og med fredag 11. juni kl. 15.
  • Det er en forutsetning at man kan dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom med en sikker og verifiserbar løsning med QR-kode.
  • Barn og unge under 18 år kan forkorte innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.
  • Folk som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden, må i innreisekarantene. Disse kan også få forkortet innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.
  • Innreisende til Norge må som hovedregel i innreisekarantene på egnet sted eller på karantenehotell. Det er unntak fra innreisekarantene for dem som bare har vært i land/områder med lavt smittepress i EØS/Schengen og Storbritannia (såkalte gule land/områder).

Kilde: Regjeringen

Slik kontrolleres koronapasset

Dersom du er fullvaksinert, eller har hatt korona siste seks måneder, slipper du innreisekarantene etter klokka 15 fredag.

Slik kontrolleres koronapasset ditt.

  • Når man ankommer grensen for kontroll ved innreise til Norge, skal man trykk på knappen «utvidet» kontrollside. Denne skal vises til politiet ved grensepassering, opplyser Folkehelseinstituttet.
  • Politiet vil deretter skanne QR-kodene som er på denne siden, og kontrolløren vil få opp informasjon om sertifikatet er gyldig eller ikke. Selv om informasjonen er gyldig betyr det ikke at du slipper innreisekarantene.
  • Politiet vil sjekke informasjon om hva slags vaksine man har fått, når man har fått den og om man har fått én eller to doser.

Disse slipper innreisekarantene fra klokka 15:

* Personer som har status som fullvaksinert. Det vil blant annet si minst én uke etter man har fått vaksinedose nummer to.

* Hvis man har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene.

* Disse to gruppene trenger ikke å fremvise en attest som viser negativ koronatest 24 timer før ankomst til Norge.

Kilde: NTB

Fremtidshåp

Senteret har holdt åpent under hele pandemien, men med begrensende åpningstider, og med et varierende antall butikker.

– Det er ikke så lett å drive et kjøpesenter når kundene er borte, påpeker Løvheim.

En stor del av de ansatte har blitt permitterte, og kan nå endelig få komme tilbake til jobb.

– Det er mange som får komme tilbake nå i helgen. Dette er positivt. Man føler at hele pandemien begynner å nærme seg slutten, og det er mange som gleder seg til å treffe venner og kjente på andre siden av grensen, og nå ser vi at vi kan begynne å ansette igjen. Det gir fremtidshåp med en gang.

Les også

Berly (70) ville jobbe som valgmedarbeider – fikk til svar at hun er for gammel: – Skikkelig dumt

Kommentarer til denne saken