Gå til sidens hovedinnhold

Én av ti boligbranner i Oslo i 2020 startet på komfyren. Slik kan du forebygge brann på kjøkkenet

I 2020 rykket Brann- og redningsetaten ut til 426 komfyrrelaterte branner i Oslo. Nå vil de at folk gjør tiltak for å unngå brann på kjøkkenet.

Ti prosent av alle boligbranner i Oslo i 2020 startet på komfyren og to av ti branner startet på kjøkkenet, opplyser Brann- og redningsetaten i en pressemelding.

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid, men det er branner som starter om natten som tar flest liv, forteller kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen.

– Dette kan skje alle, være seg eldre som glemmer at de har mat på komfyren, ungdom som kommer hjem etter en fest og skal lage seg nattmat, småbarnsforeldre med underskudd på søvn, til andre gjøremål som rett og slett gjør at fokuset tas vekk fra komfyren.

Vil ha flere komfyrvakter

Nå vil brann- og redningsetaten forhindre branner knyttet til matlaging, og for å gjøre det er det startet en landsomfattende kampanje for å få boligeiere til å installere en komfyrvakt.

Folgerø Dalen forteller at i tillegg til å passe på maten er komfyrvakt et viktig hjelpemiddel for å forhindre tørrkok og brann på kjøkkenet.

Les også

Brannvesenet: – Vi er ikke fornøyd, og vil se nærmere på utfallet av denne brannen

Men hva er det og hvordan fungerer den?

– Komfyrvakten varsler med lyd og kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av platen eller det blir for varmt. Den består av to deler: en sensor som er plassert over stekeplaten og en strømavbryter, som enten er plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis den oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir den beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren, forteller han.

Vil nå ut til bydelene

I Oslo har brann- og redningsetaten en avtale med bydelene for å sikre at brannsikkerhet integreres som en naturlig del av helse- og omsorgsarbeidet.

I løpet av 2020 er det montert 31 mobile vanntåkeanlegg, delt ut 423 flammehemmende sengetøysett, samt montert 148 komfyrvakter hos utsatte personer som ikke har fått dette dekket av Nav.

Folgerø Dalen skulle imidlertid ønske de hadde vært ute på langt flere oppdrag.

– Jeg tror at i mange bydelsansatte i hjemmetjenesten ikke er klar over at dette er en mulighet, men vi er helt avhengige av dem som er hjemme hos folk og kan identifisere brukernes behov. Det var altfor få komfyrvakter som ble satt opp i fjor, så vi håper vi skal kunne nå ut til enda flere i år, sier han.

Og legger til:

– De gjør seg bedre hjemme hos noen enn på et lager.

Kommentarer til denne saken