Gå til sidens hovedinnhold

Moxnes om Melbys vaksine: – Ikke rart folk synes begeret er fullt

Bjørnar Moxnes (R) er knallhard i sin kritikk mot at kunnskapsministeren takker ja til å bli prioritert i vaksinekøen – noe Utdanningsforbundet og lærerne ikke har fått gjennomslag for selv.

– Toppolitikere kan holde avstand i sin arbeidshverdag. Den muligheten har ikke lærere i et klasserom. De kan ikke velge å ha hjemmekontor eller ha pleksiglass og munnbind mellom seg og andre på jobben.

Det svarer Bjørnar Moxnes da Avisa Oslo spør Rødt-lederen om hans oppfatning om at kunnskapsminister Guri Melby (V) er blant statsrådene som takker ja til å bli prioritert i vaksinekøen.

Justisdepartementet har tidligere sagt at årsaken til at regjeringen og stortingspolitikerne blir prioritert fram i vaksinekøen, er at de er å regne som kritisk nøkkelpersonell i pandemien.

– Som statsråd og som en del av valgkampen kommer jeg til å reise mye og møte mange mennesker, og da må vi sørge for å minske risikoen for smitte mest mulig, skrev dessuten Melby nylig i en e-post til NTB.

Les også

Siv Jensen takker nei til stortingsvaksinen

– Prioriterer privilegerte toppolitikere

Moxnes er imidlertid svært kritisk.

– Problemet er at Guri Melby i regjering har vedtatt å prioritere privilegerte toppolitikere foran dem som har stått i front gjennom pandemien, deriblant lærerne. Dette er en 100 prosent meningsløs beslutning og jeg skjønner godt at folk reagerer på det, lyder kritikken fra Rødt-politikeren.

Et motargument mot kritikken av at regjeringen og stortingspolitikerne, har vært at de 500 aktuelle dosene er en liten mengde i det store bildet. Den argumentasjonen kjøper imidlertid ikke Moxnes.

– Jeg ser at medlemmer av regjeringa avfeier dette med at «det handler bare om 500 doser», men da har de ikke skjønt noen ting. Dette handler om rettferdighet. Hvis regjeringas vaksineringspolitikk skal ha støtte blant folk, må den være rettferdig. Folk har godtatt å stå i vaksinekø fordi det gir mening at eldre og syke vaksineres først. Men det Melby og regjeringa nå har gått inn for gir ingen mening. Og det stadfester at dugnaden som Erna Solberg har snakket om hele veien, ikke er reell, mener Rødt-politikeren.

Les også

Oslo får færre vaksinedoser: – Dette er ikke bra

– En urettferdig vaksinepolitikk

Han mener at Melby ikke ser ut til å ha tatt innover seg bakteppet, som han kaller beskriver som «et år med en pandemi som har rammet skeivt, og der regjeringas korona-politikk har økt forskjellene enda mer».

– Pengene har sittet løst når de har gitt krisepakker til bedriftseiere og eiendomsbaroner, mens arbeidsfolk har fått regninga ved å miste jobben eller bli permittert, eller som vi ser med lærerne, helsearbeiderne og barnehageansatte: Jobba hardere enn noen gang før. Når en urettferdig vaksinepolitikk kommer oppå alt dette, så er det ikke rart folk synes begeret er fullt, lyder den knallharde kritikken fra Rødts leder og toppkandidat i Oslo ved høstens valg.

– Viktig at myndighetspersoner går foran

I en e-post til Avisa Oslo svarer kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) følgende på kritikken fra Moxnes:

– Vi håper nå vi legger bak oss den mest krevende tiden av denne pandemien, og forstår at alle nå ser frem til å få vaksine. For min egen del så har jeg ønsket å takke ja fordi jeg også har ansvar for integrering.

– Jeg vet at det i en del miljøer er mange som ikke ønsker å vaksinere seg. Jeg synes det er viktig at myndighetspersoner går foran og viser frem at det er trygt og at det er viktig for at samfunnet skal fungere.

Les også

Grilles om muntlig eksamen: – Tomsnakk!

Kommentarer til denne saken