På sin egen Facebook-side torsdag ettermiddag kommenterte Bjørnar Moxnes for første gang det oppsiktsvekkende dramaet som har utspilt seg i full offentlighet i Rødt Oslo den siste uka.

Samtidig hyller han Eivor Evenrud for måten hun har styrt partiets bystyregruppe på de siste åra.

– Sist sommer stilte Rødt Oslos bystyregruppe samme byråd til ansvar etter milliardsprekken for Oslos nye reservevannløsning. Som Eivor Evenrud sa det: «Oslo skal bruke flere milliarder på ny vannforsyning, og det prosjektet må styres, ledes og informeres om av en byråd som vi har tillit til. For Rødt er åpenhet og informasjon helt sentralt i politikken». Det var en vanskelig sak, men jeg vet om mange som fikk stor respekt for Rødts integritet i saken, skriver Moxnes.

Videre lister han opp det han mener er viktige seiere for Rødt Oslo under ledelse av Evenrud.

– Koker suppe på en spiker

Avisa Oslo har de siste sju dagene gjentatte ganger forsøkt å få et intervju med Moxnes om situasjonen i partiet. I etterkant av denne saken, har Rødt-lederen publisert følgende kommentar:

«I motsetning til enkelte medier som prøver å koke suppe på en spiker, har jeg god tro på at Rødt Oslo med deg som gruppeleder vil fortsette på den gode kursen deres».

Da Avisa Oslo tar kontakt med Bjørnar Moxnes for en oppfølgende sak, takker han nei.

– Om dere skal skrive noe, får dere gjengi teksten jeg la ut i sin helhet, svarer Rødt-lederen.

Under følger en skjermdump av Moxnes' innlegg:

– Ikke først og fremst føyelighet

Partilederen kommer i innlegget med det som kan oppfattes som en tydelig beskjed til bystyregruppa:

– Når vi ser på Rødts rolle i Oslo-politikken i disse årene så er det ikke først og fremst føyelighet som utmerker seg. Samtidig har vi respekt for folkevalgte i andre partier, og selvsagt ønsker vi samarbeid. Og så har vi hele veien hatt klart for oss at vi må ha viljen og evnen til å utøve politisk makt når situasjonen krever det av oss og velgerne gir oss et mandat til det. Dette gjelder også for dagens solide Rødt-gruppe i bystyret, skriver Moxnes.

Partilederen legger også vekt på samarbeidet Rødt har hatt med byrådet i Oslo.

– Tenk litt på det; både under Høyre-styret og i åtte rødgrønne regjeringsår var det fritt fram for kommersielle profittmotiverte selskaper i velferden, selv om et flertall av velgerne ville noe annet. Men i Oslo fikk vi Ap med på en full stans for nye profittbarnehager. Vi hentet styrke og støtte fra fagbevegelsen, stilte hardt mot hardt, og ble enige om en ny kurs med byrådet.

Full støtte til Evenruds metode

Politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen, synes Facebook-kommentaren er meget interessant:

– Innlegget som helhet kan vanskelig leses på noen annen måte enn at partilederen gir full støtte til Eivor Evenruds politiske profil i bystyret. Den ligner jo mistenkelig på den pragmatiske samarbeidslinjen han selv skapte som gruppeleder. Hans direktiv er at dette bør fortsette. Jeg oppfatter samtidig innlegget som en advarsel til Siavash Mobasheri. Det er talende at partilederen ikke finner grunn til å nevne den nye gruppelederen ved navn, sier Mosveen.

Les Eirik Mosveens kommentar om «nedsmeltingen i Rødt» her.

Bråket startet da Rødt Oslo forrige torsdag annonserte sin innstilling til valgliste for lokalvalget neste år.

At fylkesleder Siavash Mobasheri ble innstilt på topp, fikk Ylva Torsteinson, som var innstilt på tredjeplass, umiddelbart rykket ut og sa at hun ville kjempe om førsteplassen, og at hun var «overrasket over at ikke en kvinne var innstilt på topp».

Eivor Evenrud etterfulgte Moxnes som gruppeleder da partilederen ble valgt inn på Stortinget i 2017. Evenrud sa seg hjertens enig i Torsteinsons utspill.

Hun trakk seg deretter svært overraskende som gruppeleder allerede samme kveld.

Evenrud avslørte også at hun og Mobasheri har vært uenige om hvilken linje Rødt skal legge seg på.

– Dessuten er det ingen hemmelighet at jeg og fylkesleder har hatt et anstrengt samarbeid. Vi representerer to forskjellige retninger. Jeg mener at vi har fornyet partiet og fått gjennomslag ved å ha en konstruktiv og pragmatisk tilnærming, sa hun til Avisa Oslo.

Hun la til:

– Rødt er fortsatt et ganske lite parti. Hvis vi ikke snakker med andre partier og er villige til å bevege oss, får vi ikke gjennomslag for noe som helst.

Ny gruppeleder

Evenrud eksemplifiserte konflikten mellom henne og Mobasheri ved å vise til budskapet han kom med i et nylig publisert AO-intervju:

– Vi er ikke her for å koseprate med de andre politikerne. Vi skal gjøre en jobb for Oslo-folk, for velgerne og partiet, og gjøre noe med de perverse forskjellene som finnes i denne klassedelte byen, sa Mobasheri blant annet.

Han uttalte også at han ikke «er i bystyret for å få venner eller et fellesskap».

– Vår lojalitet ligger hos Oslo-folk og dem som har stemt på oss. Det er klassespørsmål og interessekamp, svarer Siavash Mobasheri.

Etter et ekstraordinært gruppemøte mandag kveld ble det klart at det er nettopp Mobasheri som nå blir Rødts gruppeleder.

Bjørnar Moxnes skriver i sitt innlegg at han Rødt ikke skal «stå på sidelinja» når beslutningene skal tas.

– Et sterkere Rødt er avgjørende for å skape et virkelig vendepunkt og få ned forskjellene. Vi står ikke på sidelinja, vi gjør en forskjell – og det skal vi fortsette med!

Avviser maktkamp

Ylva Torsteinson skrev på Facebook onsdag kveld at hennes kandidatur ikke handler om en personlig maktkamp.

– Torsdag forrige uke skreiv jeg en Facebookstatus om at jeg fremdeles stiller meg til disposisjon for topplasseringen på bystyrelista og samtidig uttalte jeg meg om at jeg var overraska over at en mann var foreslått som førstekandidat av nominasjonskomiteen. Det står jeg fremdeles ved, men dette har for meg aldri handla om en personlig maktkamp. Det har handla om at jeg ville være åpen og det har handla om at jeg ønsker gode, demokratiske prosesser i partiet.

Torsteinson skriver at hun har stor respekt for Siavash Mobasheri, og at de to har samarbeidet godt de siste åra.