Natt til søndag gikk det et lydklipp, sendt fra en tidligere norsk realitydeltaker, viralt i sosiale medier. Lydklippet som varer i over 30 sekunder ble sendt til Oslo-gutten Josh-Kevin Ramirez Talm (25). Innholdet er av grov, rasistisk karakter.

– Litt hverdagsrasisme, skriver Talm på Instagram til et skjermopptak han delte av meldingskorrespondanse med den tidligere realitydeltakeren, der også lydklippet han mottok blir spilt av.

På kort tid ble skjermopptaket delt hyppig i sosiale medier. Flere reagerte med sjokk og vantro over hva de hørte, mens andre ikke ble like overrasket. «Nok et eksempel på hverdagsrasisme», skriver blant annet den kjente, norske komikeren Abukakar «Abu» Hussain. Også den mye omtalte kontoen @rasisme.i.norge har delt lydklippet videre.

Aldri opplevd liknende

Josh-Kevin Ramirex Talm, som er oppvokst på Risløkka i Oslo, forteller at han har opplevd rasisme av ulik karakter gjennom oppveksten. Men ikke på denne måten.

– Jeg ble veldig sjokkert, sier Talm til Avisa Oslo.

Talm og den tidligere realitydeltakeren er gamle bekjente, men har de siste årene ikke hatt så mye kontakt av ulike grunner. De to skal derimot alltid hatt en god tone, frem til natt til søndag.

Talm forteller at han hadde han noen venner på besøk lørdag kveld, da den tidligere realitydeltakeren tok kontakt med han med et ønske om å komme på besøk med noen venner.

– Vi var allerede seks stykker hjemme hos meg, og jeg hadde ikke lyst til at vi skulle bli flere med tanke på smittevernhensyn og sånne ting. Jeg svarte at jeg kunne sende en melding senere på kvelden, men personen ga seg ikke. Jeg mottok flere snap (meldinger på snapchat), og tonen begynte å bli truende. Jeg slettet snapbrukeren fra telefonen min, men da begynte personen å snakke til meg over Instagram i stedet, forteller Talm.

Deretter skal Talm ha sagt klart ifra om at personen ikke var velkommen, og like etter ble det grove lydklippet sendt til telefonen hans. Avisa Oslo har lyttet til klippet, men ønsker ikke å gjengi det grove, rasistiske inngholdet.

– Legger meg langflat

Avisa Oslo har vært i kontakt med den tidligere realitydeltakeren som vil holdes anonym i saken. Vedkommende forteller at Talm angivelig skal ha framsatt frekke kommentarer om realitydeltakerens utseende.

– Det klikket for meg, og jeg sa ting jeg ikke burde sagt, sier den tidligere realityprofilen og henviser til en lengre unnskyldning delt i sosiale medier:

– Jeg legger meg helt flat. Jeg angrer på hvert eneste ord. Ordene mine er et resultat av psykisk helse og alkohol. Han kjenner meg, og vet at jeg ikke er rasist. Dette er ikke ord jeg bruker i hverdagen. Uansett hva han har sagt til meg først er det ikke ok å omtale mennesker på denne måten, og jeg er fullstendig klar over at hudfarge ikke definerer en person, skriver den tidligere realitydeltakeren blant annet.

Josha-Kevin Ramirex Talm erkjenner at han kan ha hatt en frekk tone mot den tidligere realityprofilen.

– Jeg var nok frekk i tonen etterhvert jeg også, og det er mulig at personen oppfattet meg som en drittsekk og tok det personlig at jeg ikke ønsket å ha vedkommende på besøk. Men det har ingenting med hudfargen min eller hvor jeg kommer fra å gjøre, sier Talm og mener at det er viktig å belyse det han omtaler som hverdagsrasisme.

– Jeg er en svart mann i Norge, så jeg har opplevd mye. Det er mye skjult rasisme som man ikke får med seg. Jeg sier ikke at det er verre nå enn før, men det fortsatt mye som henger igjen. Det er helt klart rasisme i Norge fortsatt, og det er viktig å belyse det og si fra når det skjer, fortsetter han.

Grunnen til at Talm delte skjermopptaket i sosiale medier var for å sette et eksempel på at rasisme fortsatt eksisterer i samfunnet vårt. Ifølge Talm har personen bak lydklippet forsøkt å ta kontakt med han i ettertid, men Talm har avvist telefonen.

– Jeg synes ikke dette er greit. Man må stå for det man sier, og dette ble et eksempel, sier Talm og vil anmelde saken.