For en liten kveld sto lyset på utestedet Dattera til Hagen på onsdag ettermiddag.
Det var ikke for å servere gjester, men for at flere utesteder kunne samles og gi klar beskjed til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).
Selv om de ikke har fått krav om å stenge driften, påpekte de at den nasjonale skjenkestoppen i praksis er en nedstengning for de fleste av dem.
– Vi har blitt stengt av dere. Vi velger ikke selv å stenge.
– Vi ser ikke noe annet praktisk valg enn å stenge, forklarte de.
Utelivsaktørene tegnet et bilde av et livsgrunnlag som begynte å forsvinne allerede før de strengeste tiltakene kom denne uka. Reservasjoner forsvant ut og ansatte måtte permitteres.
– Vi er opptatt av de ansatte og hva som skjer med dem. Det er mange ansatte som går gjennom sin tredje permittering på to år. Vi er bekymret for helse, velferd og den økonomiske byrden de må bære. Og når de kommer tilbake igjen?, sier medeier Håkon Pettersen i Dattera til Hagen.
– Det er så brutalt overfor oss, det dere gjør, mener jeg. Hvis man ser i samfunnet ellers: treningssentrene er åpne, kjøpesentrene er åpne, de er fulle og alle handler i jula, men vi er unntaket, lød det fra Nevzat Arikan i Rodeløkka Invest – drifter blant annet Trattoria og Tekehtopa.
Les også: De skal hjelpe de mest sårbare. Men fra innsiden har fire varslet: – Et helt jævlig sted
– Må være enkelt
Næringsministeren hadde med seg en bok for å notere innspillene og ta de med seg nå som regjeringen febrilsk jobber med å få på plass kompensasjonsordningene.
– Jeg er her for å lytte og høre. Det er lov å være så frustrert og forbanna man bare vil, kom med det. Så trenger vi å høre hva som skal til, gjerne så konkret som mulig, svarte Jan Christian Vestre.
Han forklarte at han var veldig interessert i konkrete forslag til hvordan en lønnsstøtteordning kunne utformes slik at utestedene forhåpentligvis kan trekke tilbake permitteringer av sine ansatte.
– En lønnsstøtteordning må være enkel, det må ikke være så komplisert. Den forrige regjeringen har ved flere tilfeller satt i gang noen ting som folk ikke har benyttet seg noe særlig av, i hvert fall ikke de små aktørene fordi vi ikke har kapasiteten til å administrere det. Den må være enkel å administrere, det må være veldig lett, svarte Håkon Pettersen.
Regjeringen har fått kritikk fra flere hold for at økonomiske tiltak – spesielt en lønnsstøtteordning – ikke er på plass mens næringslivet allerede kjenner på konsekvensene av tiltakene.
Les også: Arbeidstilsynet påpeker klare lovbrudd – mener bydelen ikke har gjort forsøk på å løse saken
Var ikke forberedt
Næringsministeren erkjente i møtet at regjeringen havnet bakpå med nye tiltak med tanke på hvor raskt omikronbølgen slo innover landet.
– Den nasjonale kompensasjonsordningen ble satt sammen veldig hurtig ved første bølge. Da Norge stengte ned så skulle den treffe veldig bredt. For tre uker siden visste vi ikke hva omikron var. Norge var i bunn og grunn gjenåpnet og det gikk bra for noen uker siden. Så plutselig kommer dette over oss. Så kan man si «burde man/skulle man», det er en annen diskusjon. Men for å være litt ydmyk: hadde man vært forberedt på det, kunne det kanskje vært tenkt litt annerledes på målrettede ordninger som traff de bransjene og bedriftene som faktisk blir direkte berørt, svarte Vestre.
Utelivsaktørene tok opp en rekke forhold ved kompensasjonsordningene som ikke har vært gode nok. Næringsministeren understreket at de ønsker å få på plass en ordning som er så godt faglig forankret som mulig på den korte tiden. Og at den ordningen skal kunne hjelpe bedriftene umiddelbart i det korte bildet med tanke på at vi ikke vet hvor lenge dagens smitteverntiltak vil vare.
– Satt i gang umiddelbart
Etter møtet forsvarte næringsministeren hvordan regjeringen har reagert da omfanget av smitteverntiltakene mot omikron ble tydelig.
– Vi satt i gang umiddelbart da det ble kjent gjennom helgen at det ville bli behov for kraftige innstramninger. Beslutningen ble tatt av regjeringen på mandag og på tirsdag var de første økonomiske tiltakene på plass, svarer han til Avisa Oslo.
Dattera til Hagen mente imidlertid at tiltakene som var på plass allerede før mandag – med meteravstand og skjenkestopp klokka 00 – var så alvorlige at det fungerte nærmest som en nedstengning. Vestre svarer at de allerede i forrige uke jobbet med andre kompensasjonsordninger.
Nå trekker han frem lønnsstøtteordning som et av de viktigste verktøyene på kort sikt overfor utestedene. Han kan ikke svare på hvordan den innrettes før den blir presentert fredag.
Næringsministeren avsluttet møtet med å si at han gjerne møter dem igjen. Selv om det ikke kunne opplyses om noen konkrete tiltak, er aktørene glade for at han fant tid til å snakke med dem.
– Det er positivt at han kommer og møter oss og virker oppriktig interessert i å finne løsninger og høre på oss, sier Håkon Pettersen etterpå.
– Jeg synes de hørte på oss, det er sjeldent til å være posisjonspolitikere, legger Nevzat Arikan til.