– Av og til får jeg inntrykk av at vi i Norge har verdens mest nasjonalistiske venstreside.

Det sa Unge Høyre-leder Ola Svenneby da han ble konfrontert med et standpunkt han inntok under fjorårets Arendalsuke.

Svenneby vek ikke på standpunktet sitt om at kraftkabler til Europa ikke var det store spørsmålet i strømkrisa. Han gikk også til frontalangrep mot det han mente var egoistiske norske politikere, som vil holde kraften for seg selv.

– Det er et spørsmål om vi skal bidra til at strømprisene i Tyskland skal bli dyrere, sånn at de blir avhengige av russisk gass.


– Handler om livene til folk

Uttalelsen kom under ungdomspartilederdebatten i Arendalsuka, arrangert av Avisa Oslo og Nettavisen.

Unge Høyre er blant ungdomspartiene som er for innmelding til EU.

AUF-leder Astrid Hoem var opptatt av at Norge ikke skal si fra seg vetoretten ved å melde seg inn i EU. Hun anklaget også Svenneby og Unge Høyre for å ha en teoretisk innfallsvinkling til folks hverdag.

– Det er ikke teoretisk for norske husholdninger om vi skal få styre renta vår selv. Det handler om norske familiers lommebøker Det er ikke teoretisk, det handler om livene til folk, sa Hoem.


– Du latterliggjorde oss

– Jeg vet ikke hvilke debattanter du har møtt fra høyresiden, men jeg har i hvert fall aldri sagt at det er teoretisk. Det jeg har sagt er at du tar feil, svarte Svenneby.

Torleik Svelle (Senterungdommen) inntok ikke overraskende det motsatt standpunktet i EU- og strømdebatten.

– Du latterliggjorde oss for at vi var imot å eksportere strøm, sa Svelle, som satte spørsmålstegn ved det han kalte Svennebys klokkertro på avgjørelsen fattet i EUs hovedkvarter i Brussel.

Ungdomspartilederne debatterte EU-medlemskap på et tidspunkt der ingen under 46 år har stemt over hvorvidt Norge skal være med i EU eller ikke.

FpU-leder Simen Velle var blant dem som ønsket en ny avstemning. Samtidig stadfestet han at FpU er svært positive til EØS-avtalen.

Ved siden av EØS, tok ungdomspartilederne blant annet standpunkt til Nato, hvalrossen Freyas avlivning og legalisering av narkotika.

Disse deltok i debatten:

  • Simen Velle (FPU)
  • Tobias Stokkeland (Grønn Ungdom)
  • Hadle Rasmus Bjuland (KrFU)
  • Ane Brevik (Unge Venstre)
  • Ola Svenneby (Unge Høyre)
  • Astrid Hoem (AUF)
  • Synnøve Kronen Snyen (Sosialistisk Ungdom)
  • Torleik Svelle (Senterungdommen)
  • Alberte Tennøe Bekkhus (Rød Ungdom)

LES OGSÅ: