Fredag for en uke siden døde 20 år gamle Hamse Hashi Adan på Ullevål sykehus, etter at han ble skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud kvelden før.

Siden har politiet jobbet på spreng for å finne gjerningspersonen, men åtte dager etter skytingen er fremdeles ingen pågrepet i saken.

– Så lenge vi har mye informasjon å jobbe med og god framdrift i etterforskningen, er ikke nødvendigvis det noen krise. Vi er ved godt håp om at vi skal oppklare saken om ikke altfor lang tid, sier Børge Enoksen, politiadvokat i Oslo politidistrikt og påtaleleder for drapsetterforskningen.

– Betyr det at dere forventer en snarlig pågripelse?

– Nei, det sier jeg ikke, men vi får fortsatt mye informasjon. Erfaringsmessig er det når informasjonsflyten stopper opp og man ikke har noen retning å gå i, at det er verre.

– Så dere har en retning å gå i?

– Jeg sier bare at vi har informasjon å jobbe med, svarer Enoksen.

To skyteepisoder på én uke

Klokken 22.22 forrige torsdag fikk politiet flere meldinger om at det var løsnet skudd ved Lofsrud skole, sentralt på Mortensrud.

Nødetatene fant Hamse Hashi Adan på stedet, alvorlig skadet. Det ble iverksatt førstehjelp og 20-åringen ble sendt til Ullevål sykehus for videre behandling.

På en pressekonferanse dagen etter opplyste politiinspektør Grete Lien Metlid at tilstanden til Adan var kritisk. Senere samme dag døde han på sykehus.

Skyteepisoden var den andre på under én uke i Oslo, etter at en 22 år gammel mann – også han fra Søndre Nordstrand – ble skutt i Munkedamsveien i Vika natt til lørdag 2. oktober. Så langt er tre personer pågrepet og siktet for drapsforsøk, der to av dem sitter i varetekt. En fjerde mann er også internasjonalt etterlyst i forbindelse med saken.

Så langt har ikke politiet satt skyteepisodene i sammenheng.

– Hadde ingen fiender

Samtidig har det vært en rekke alvorlige hendelser i Søndre Nordstrand de siste årene. I januar i fjor ble 21 år gamle Halil Kara fra Mortensrud skutt og drept på Prinsdal. Tre menn med tilknytning Holmlia ble i august dømt i forbindelse med drapet.

I rettssaken kom det frem at det har vært konflikter mellom såkalte fraksjoner på Mortensrud og Holmlia, i det som tidligere er omtalt som Young Bloods-miljøet i Søndre Nordstrand. Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, mener politiet at miljøet ble splittet i 2017.

I kjølvannet av Prinsdal-drapet var det også to skyteepisoder natt til langfredag i påsken i fjor. Med kun få timers mellomrom ble det først løsnet skudd mot en bil på Mortensrud, senere mot en annen bil på Bjørndal.

Hvorvidt disse sakene har noen sammenheng med drapet i forrige uke, er et tema i etterforskningen.

– I og med at det har vært flere hendelser, er det naturlig for oss å se om det er noen sammenhenger, sier Enoksen og understreker:

– Vi undersøker bredt, og ser etter mulige sammenhenger med mange tidligere episoder.

Advokat John Christian Elden bistår Adans familie sammen med kollega Farid Bouras. Han sier at det er naturlig for politiet å undersøke skytterens motiv, da det er lite sannsynlig at vedkommende skjøt uten baktanker.

– At han da likevel kan ha skutt en tilfeldig ung gutt som var på feil sted, er bare tragisk. Avdøde hadde ingen fiender som familien kjenner til, sier Elden til Avisa Oslo.

Maskert, høy mann

På spørsmål om politiet har fattet interesse for noen konkrete miljøer i forbindelse med drapet, er Enoksen tilbakeholden med å kommentere det:

– Det er alltid relevant å undersøker miljøer og personer for å finne bakgrunnen for handlingen. Om det er noen bestemte miljøer i denne saken, kan jeg ikke si noe om.

– Har politiet dannet seg et bilde av hva som var foranledningen til skytingen?

– Det er en viktig del av etterforskningen, men det for tidlig å si noe om det nå, svarer Enoksen.

Han kan videre fortelle at politiet har foretatt en rekke avhør av vitner som var på stedet da skuddene falt.

– Sammen med tekniske undersøkelser gjør det at vi er i stand til å danne oss et bilde av hva som har skjedd, sier Enoksen.

Bistandsadvokat Farid Bouras har tidligere uttalt til VG at det var gruppe på 15–16 ungdommer som var samlet ved Lofsrud skole, da en maskert, høy mann kom bort til dem og begynte å skyte.

Om politiet jakter én eller flere gjerningspersoner, vil ikke Enoksen kommentere.

– Vet dere hvem dere leter etter?

– Vi har ikke pågrepet eller siktet noen personer. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier politiadvokaten avslutningsvis.