(Nettavisen): Mandag ble den profilerte forsvarsadvokaten Tor Kjærvik skutt og drept i sin egen bolig på Røa, vest i Oslo.

Hans egen sønn, en 36 år gammel mann, er siktet for drapet. Han er i tillegg siktet for drapsforsøk mot Kjærviks samboer. Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker.

I avhør har sønnen forklart seg om motiv for drapet, noe Dagbladet omtalte onsdag.

– Det kunne like gjerne vært meg som ble drept, sier moren i et intervju med Nettavisen.

– Jeg er glad for at han er i fengsel, nå vet jeg at han ikke kan gjøre meg noe. Jeg håper han får den hjelpen han trenger.

LES OGSÅ: Familien ukjent med konflikt mellom Kjærvik og sønnen

– Har fryktet at jeg kunne bli drept

Hun fikk vite om drapet ved at politiet kom på døren og banket på. Politiet fikk den første meldingen om skytingen på Røa klokken 20.56 mandag kveld, får Nettavisen opplyst. Kort tid senere var patruljer og ambulanser på åstedet.

Etter å ha prøvd livreddende helsehjelp ble Kjærvik erklært død.

– Politiet kom på døren min samme kveld, noe over klokken 21.30, og spurte om alt var greit. Jeg svarte dem at det var det og lurte på hvorfor de kom her. Da fortalte de alt som hadde skjedd. Det var et sjokk, men jeg ble ikke overrasket, sier moren til den drapssiktede sønnen til Nettavisen.

– Jeg har ventet på at noe skulle skje. Jeg er ikke overrasket over at han skjøt sin egen far. Jeg har i lang tid fryktet at jeg kunne bli drept eller at han kunne komme til å gjøre noe mot meg.

LES OGSÅ: Kjærviks samboer sterkt preget: – Hun var øyevitne til at han ble skutt

Nettavisen er kjent med at 36-åringen tok samlivsbruddet mellom faren Kjærvik og moren tungt. Etter å ha vært et par i 17–18 år gikk de fra hverandre på slutten av 90-tallet. Året etter ble skilsmissen formalisert.

Nettavisen har forelagt alle uttalelsene fra moren til den den siktede mannens forsvarer, John Christian Elden.

– Vi er glade for alle som har opplysninger om forholdet mellom de to (Kjærvik og sønnen, red.anm.), da dette vil være med å belyse både hans strafferettslige tilregnelighet og hva som er den faktiske situasjonen. De bør kontakte politiet for å gi forklaring. Også de som mener forholdet var fint. Dette er viktig for forsvaret å få belyst, skriver Elden i en mail til Nettavisen.

Bistandsadvokat for Kjærviks samboer, Ellen Holager Andenæs, ønske ikke å kommentere saken.

– Sjokkskadd

Tirsdag uttalte Holager Andenæs at hennes klient var vitne til drapet av Tor Kjærvik. Nettavisen vet også at Kjærviks samboer selv ble forsøkt skutt.

– Min klient er traumatisert og sjokkskadd, sa Holager Andenæs til Nettavisen.

Politiet ønsker ikke å gå i detalj om hvem de avhører i saken, heller ikke om siktedes mor har vært til avhør. Tirsdag uttalte Elden til NRK at bakgrunnen for drapet var en familiekonflikt som hadde vart over noe tid.

Et familiemedlem har tilbakevist at det har vært noen konflikt. En rekke personer som har vært tett på Kjærvik forteller det samme til Nettavisen. Onsdag var moren i politiavhør i nærmere tre og en halv time.

– Om det har vært en familiekonflikt er noe vi må undersøke nærmere. Jeg vil ikke gå i detaljer på slike ting. Det er noe av det som er sentralt å undersøke, dersom det er slik. Det er ikke noe som er oppe i dagen, noen av disse tingene, så kort tid etter hendelsen, sier politiadvokat Anne Marie Hustad til Nettavisen.

– Alle som har kjennskap om bakgrunnen i saken vil være relevant å avhøre. Utover det kan jeg ikke kommentere ulike vitners tilknytning til saken.

– Det har vært vanskelig

I avhør har sønnen forklart at han i periode har hatt det tungt psykisk og pekt på samlivsbruddet og en vanskelig barnefordeling. I oppveksten gikk han gjennom flere forandringer, men fikk en form for stabilitet da han fikk kjæreste, en fire år yngre kvinne med utenlandsk bakgrunn.

Han ble også etter hvert daglig leder på en dagligvarebutikk da han var i begynnelsen av 20-årene.

– Det har vært vanskelige tider, det må jeg si. Jeg har flere ganger forsøkt å få hjelp for ham, men føler ikke at jeg er blitt hørt. Grunnen til at jeg er så rolig nå er at jeg har vært forberedt på at denne dagen kunne komme. At noe fælt skulle skje, sier moren.

– Jeg kjenner ham like godt som min egen bukselomme. Hvis han var glad, sint eller lei seg kunne jeg se det på ham med en gang. Han hadde temperament, men mest av alt trenger han hjelp. Jeg håper han kommer ut som et bedre menneske når han har sonet straffen sin.

Onsdag bekrefter politiet at de gjennomfører en prejudisiell undersøkelse. Dette er kort forklart en forenklet psykologisk undersøkelse for å vurdere om en person er strafferettslig tilregnelig.

Vurderer tilregnelighet

Dersom man er i tvil kan det anmodes om en full judisiell undersøkelse, som er en mer omfattende kartlegging.

– I en sak av denne art og alvorlighet vil det generelt ofte være aktuelt å gjennomføre en prejudisiell/primærpsykiatrisk undersøkelse. Vi er i ferd med å gjennomføre en slik undersøkelse av siktede, skriver Hustad i en pressemelding.

Det er ennå ikke klart om han erkjenner straffskyld.

– Han har forklart seg om de faktiske forhold. Han har ikke tatt stilling til det juridiske spørsmålet om straffskyld, men det er ikke noe som tyder på andre gjerningsmenn, skrev Elden i en mail til Nettavisen tirsdag.

Elden forteller til NRK at den drapssiktede 36-åringen får helsehjelp, noe politie togså bekreftet onsdag.

– Han får medisinsk tilsyn i fengselet. Han er fortsatt sterkt preget, sier forsvarer John Christian Elden.

Siden mandag kveld har moren mottatt mange kondolansemeldinger og støtte. Selv om det som har skjedd er dypt tragisk for henne er det noen lyspunkter.

– Jeg var veldig glad i Tor, han var en snill og omtenksom mann. Det er helt forferdelig at han skulle bli skutt og drept av sin egen sønn, mannen jeg har vært gift med.

– Jeg husker tiden da vi traff hverandre som en fin tid. Den gangen, i 1979/80 var han i politiet og jeg følte det som en trygghet.