Gå til sidens hovedinnhold

Moderna-vaksinen har ankommet Norge – de første dosene øremerket Oslo

Tirsdag ankom Moderna-vaksinen, den andre godkjente vaksinen mot covid-19, Norge. De 4000 dosene skal kun brukes i Oslo.

I julen kom den første godkjente vaksinen fra Pfizer/Biontech til Norge. Tirsdag kom første forsendelse av den andre godkjente vaksinen, fra amerikanske Moderna.

Folkehelseinstituttet (FHI) skal nå kontrollere at vaksinene har kommet seg vel gjennom transporten, før dosene kan distribueres videre. Trolig vil den første vaksinasjonen skje torsdag, ifølge FHI.

Neste om to uker

Neste leveranse av Moderna-vaksinen er ventet allerede om to uker. Da skal det etter planen komme cirka 6000 doser. I alt får Norge 67.000 doser av Moderna-vaksinen i januar og februar.

Spesielt for Moderna-vaksinen er at den skal holdes ved 20 minusgrader helt fram til der den skal brukes.

– Utfordringen er under transporten ut. Man må sørge for å nå enhver krok av Norge og at vaksinen fortsatt holder 20 grader når den kommer, sier Ivar Grosvold, innkjøpsansvarlig farmasøyt i FHI, til NTB.

Ligner på den første vaksinen

Det er store likheter mellom vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna, ifølge overlege Are Stuwitz Berg i FHI.

– Det er en mRNA-vaksine bygget på samme type teknologi. Den har ganske lik effekt, altså at den beskytter like godt, uttalte han til NTB da nyheten om Moderna-vaksinens ankomst ble kjent mandag.

Den skal også ha tilsvarende bivirkningsprofil, som innebærer at mange får vondt i armen og en del føler seg utslått og slappe og får småfeber de første dagene.

Også denne vaksinen skal tas i to doser. Mens Pfizer/Biontech-vaksinen skal ha et opphold på minst 21 dager fra første til andre dose, er tiden for Moderna-vaksinen minst 28 dager.

Pfizer/Biontech-vaksinen trenger for øvrig rundt 70 minusgrader under transport.

Les også

Oslo snart ferdig med å vaksinere på sykehjem

Oslo får ikke forrang

Helseminister Bent Høie (H) understreket mandag at selv om alle Moderna-dosene nå går til Oslo, så betyr det ikke at vaksinestrategien er endret, eller at Oslo får forrang foran andre kommuner.

Oslos politiske ledelse har flere ganger utfordret den nasjonale fordelingsstrategien. Men Høie står fast på at vaksinene skal fordeles jevnt til alle kommunene.

FHI har valgt å gi alle dosene til Oslo fordi den første leveransen er liten, og fordi det er logistisk enklest. Moderna har også bedt FHI om å holde tilbake halvparten, siden de ikke kan garantere for neste levering ennå. Dermed blir det i første runde 2000 doser som går ut til Oslo, slik at man er sikret nok doser til andre runde med vaksinering.

Immun i minst ett år

Immuniteten fra Modernas koronavaksine skal holde i minst ett år, opplyste den amerikanske legemiddelprodusenten på en helsekonferanse mandag.

Moderna sa at selskapet er trygg på at den såkalte mRNA-teknologien som brukes i vaksinen, også er godt egnet til å brukes på den nye varianten av koronavirus som er oppdaget i flere land.

Siden det første sprøytestikket med covid-19-vaksine ble satt 2. juledag, har 21.211 personer fått første dose av vaksinen, viser FHIs statistikk tirsdag.

Les også

100 år gamle Knut fikk første vaksine: – Jeg hadde perioder hvor jeg var i tvil

Fakta om Modernas vaksine

  • Vaksinen mRNA-1273 er utviklet av det amerikanske selskapet Moderna Biotech.
  • Det er den andre covid-19-vaksinen som er godkjent i EU og Norge. Den første var vaksinen fra Pfizer/Biontech.
  • De første 4000 dosene ankom Norge tirsdag. De skal alle brukes i Oslo. I alt får Norge 67.000 doser av Moderna-vaksinen i januar og februar.
  • Vaksinen gir beskyttelse mot covid-19 i 94,5 prosent av tilfellene, ifølge foreløpige testresultater. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger.
  • Immuniteten fra Modernas koronavaksine skal holde i minst ett år, ifølge legemiddelprodusenten.
  • Vaksinen mRNA-1273 bruker et syntetisk mRNA til å etterligne overflaten til koronaviruset og lære opp immunforsvaret til å kjenne igjen og nøytralisere det. Selskapet mener den såkalte mRNA-teknologien som brukes i vaksinen, også er godt egnet til å brukes på den nye varianten av koronavirus som er oppdaget i flere land.
  • Selskapet forventer å levere mellom 600 og 1000 millioner doser i 2021.
  • Vaksinen tas i to doser med fire ukers mellomrom og vil koste mellom 250 og 350 kroner per dose, ifølge produsenten. Vaksinen må fraktes og oppbevares i minst 20 minusgrader.

Kilder: Legemiddelverket, NTB, BBC, AFP

Kommentarer til denne saken