«Hei, kjære Raymond. Vil starte med å si at jeg synes du er en flink mann, som er viktig for byen».

Slik starter Moa Elghaouti (23) sitt brev til byrådsleder Raymond Johansen. Å være politiker er ikke alltid en takknemlig oppgave, og hvis du søker i Oslos postjournaler, finner du mange harmdirrende brev med politikere som adressater.

Moas brev er ikke blant disse. Han har ikke trua på at det nytter å være frekk eller sint. Sagene-karen har imidlertid utvilsomt noe å ta opp med Oslos mektigste mann:

«Har du noen gang tenkt på menneskers psykiske helse? Mentale helse?», heter det i brevet Elghaouti sendte til Johansen tidlig i desember.

Nedstengningen

Selve brevet tar for seg det som hendte den 6. november i år.

Smittetallene hadde steget kraftig i flere dager, og etter råd fra helsemyndighetene så Oslos byråd seg nødt til å innføre brede og strenge tiltak for å få bukt med smitten. Kinoer, teatre og svømmehaller ble stengt.


Det samme gjaldt dørene til Sats Storo der Moa Elghaouti og vennene pleide å møtes.

For Elghaoutis del ble hverdagen endret dramatisk. Vennegjengen ble brutalt revet i filler, og plutselig besto den typiske dagen bare av jobben som barneskolelærer og å være hjemme.

– Føler meg som en 60-åring

– Det påvirker både fysisk og mentalt. Jeg har aldri følt meg så sliten i hodet og i så dårlig form. Jeg er ikke gamle karen, men jeg føler meg som en 60-åring, sier 23-åringen til Avisa Oslo.

Nedstengningen har ikke bare rammet fysisk.

Elghaouti pleier å være en sosial fyr, som snakker med mange forskjellige folk. Nå snakker han nesten ikke med noen.

– Det er tungt. Det er ikke så mye å finne på. Heldigvis er jeg mentalt sterk, men jeg merker at jeg begynner å miste det. Det er det samme hver dag, forklarer han.

Da Avisa Oslos reporter spør hvorfor det er så vanskelig å møte folk, forteller han at mange er redde for å bli syke.

Treningssenteret opplevdes annerledes. Moa Elghaouti har selv erfaring med å jobbe på treningssenter. Slik han opplevde det, var folk flinke til å holde avstand, mens senteret sørget for at det var renslig og trygt.

Uenige om senter-smitte

På Folkehelseinstituttets hjemmesider heter det følgende:

«Risikoen for smitte på treningssentre er knyttet til mange felles kontaktpunkter for dem som trener, økt pustearbeid og dermed økt dråpeproduksjon, at personer er tett på hverandre, og at aktiviteten i hovedsak foregår innendørs».

Det er imidlertid ikke konsensus om hvorvit det å trene på treningssentre faktisk er en stor korona-fare.

Der en studie nylig omtalt av Dagbladet støtter opp om konklusjonen til FHI, viste Universitetet i Oslo-forsker Mette Kalager til andre resultater fra tidligere i år da hun i november argumenterte mot nedstengningen av sentrene.

– Av de 4.000 som var med i vår studie, fant vi én som var smittet på arbeidsplassen sin. Vi dro konklusjonen at det ikke er noe farligere å være på et treningssenter enn ikke å være der, sa Kalager på NRK-programmet Debatten.

– Det var en godt designet studie, men uheldigvis var det veldig lite smitte i samfunnet på den tiden, svarte assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Håper han kan tenke på oss

Selv er Moa Elghaouti opptatt av hva folk gjør når de ikke trener. Han frykter at unge mennesker bruker tida på ting som ikke er bra.

– Trening kan holde deg borte fra mange dumme ting. Du trener i stedet for å henge med feil folk. Mange bruker også trening til å tenke på andre ting enn hverdagsproblemer, sier Elghaouti.

For Elghaouti er det frustrerende å se at folk samler seg inne på kjøpesentrene, og at køen utenfor Vinmonopolet vokser. Han sliter med å se logikken ved at det er tillatt, mens treningssentrene er stengt.

Elghaouti har ennå ikke fått noe svar fra Raymond Johansen. Håpet er at byrådet så raskt som mulig vurderer å gjenåpne treningssentrene – kanskje med strengere smittevernregler om det trengs.

– Jeg skjønner at han har mye å tenke på, men det finnes ungdommer som meg som sliter. Jeg håper at han kan tenke på oss også. Sånn som det er nå, får vi ikke trent på samme måte som før. En stor del av hverdagen har forsvunnet. Det eneste jeg ber om er at de ser etter alternativer, sier Moa Elghaouti til Avisa Oslo.

– Ingenting jeg heller vil

23-åringen fra Sagene er ikke alene om å ta opp temaet overfor byrådet. I postlistene til Oslo kommune tar både vanlige folk og bransjen selv opp nedstengningen av treningssentrene.

Byrådsleder Raymond Johansen svarer følgende da Avisa Oslo viser til brevet fra Elghaouti.

«Han er en av veldig mange som skriver til meg om dagen, og jeg synes han setter ord på en frustrasjonen mange, og meg selv inkludert, har. Vi kan ikke leve det livet vi er vant til å leve, og konsekvensene av det er selvfølgelig store».

«Det er ingenting jeg heller vil enn å åpne treningssentre og fritidsaktiviteter igjen», fortsetter Johansen.

Advarer mot å løsne for tidlig

Ifølge VG var smittetoppen i Oslo den 19. november. Da ble 228 bekreftet smittet.

Siden den gang har kurven sunket, men smittesituasjonen er fortsatt for alvorlig til at det er mulig å begynne gjenåpne, ifølge byrådslederen. Her viser Johansen til klare anbefalinger fra nasjonale helsemyndigheter om å begrense sosial kontakt.

Han påpeker også at undersøkelser har vist at Oslo-folk har forståelse for strenge tiltak.

«Vi har jo sett hva slags situasjon høy grad av åpenhet har gitt rundt i verden. Det gir økt smitte og flere dødsfall. Selv om vi fortsatt har et for høyt smittenivå i Oslo, har vi ikke blitt truffet like hardt av den andre smittebølgen som mange andre storbyer. Det skyldes en kombinasjon av tiltakene vi har satt inn og god etterlevelse blant Oslo-folk», svarer Johansen.

Angående hva som skal til for å gjenåpne treningssentrene, slik Moa Elghaouti ønsker, er byrådslederen klar på hva som skal til: lavere smittetall.

«Er de lave nok kan vi igjen åpne opp igjen. Og jeg kan love at tilbud for barn og unge, og tilbud som bidrar til fysisk aktivitet i befolkningen, står først i køen», skriver Johansen.

– En nødvendig konsekvens

– Hva er bakgrunnen for at folk kan stå i lange køer utenfor Vinmonopolet og trekke inn til folkerike kjøpesentre, mens de ikke kan gå på treningssenteret?

«Til forskjell fra tidligere i høst, der vi hadde mindre inngripende tiltak, har vi nå en sosial nedstengning der så godt som alle tilbud behandles likt. Det vil si at de må holde stengt. Butikker har vi imidlertid holdt åpne, blant annet for å sørge for at folk kan handle mat. Køer utenfor butikker er jo en nødvendig konsekvens av at det må være begrensninger i hvor mange det kan være inne i butikken samtidig», svarer Johansen.

«Kjøpesentre og butikkene er pålagt å organisere handel på en forsvarlig måte», understreker byrådslederen.

– Kan ikke fortsette i uoverskuelig framtid

I anledning Moa Elghaoutis spørsmål om hvorvidt Johansen tenker på menneskers psykiske helse, har Avisa Oslo spurt byrådslederen om hva kommunen gjør innenfor dette feltet.

Her framhever han blant annet at Oslo kommune holder åpne fritidsklubber for barn og unge. Kommunen tillater også religiøse samlinger og alternative julearrangementer for vanskeligstilte.

«Ellers er det ikke slik at tilbudene for dem som sliter psykisk er stengt ned. De holder vi åpne, og vi støtter også aktivitetene til en lang rekke frivillige organisasjoner. Men det er ingen underdrivelse å si at den måten vi driver samfunnet på nå ikke kan fortsette i uoverskuelig framtid. Vi må få slått ned viruset og komme tilbake til hverdagen igjen», konkluderer Raymond Johansen.