Gå til sidens hovedinnhold

Minst 56 nye russ smittet i dag – fortsatt bekymret for mer smitte

Det opplyser bydelsoverlege Åse Ruth Eggemoen i Nordre Aker til Avisa Oslo sent torsdag kveld.

De endelige tallene for dagen er ikke klare, men smittesporingsteamet i de vestlige bydelene har gitt seg for dagen. Minst 56 russ er smittet i bydelene Frogner, Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker torsdag.

– Vi er veldig fornøyde med at de tester seg, og forventer at det blir noe smitte framover. Det er altfor tidlig å si at det er en nedadgående trend. Vi er fortsatt bekyrmet for smitte, sier Eggemoen til AO.

Antall smittede er noe lavere enn tirsdag og onsdag. Eggemoen er fornøyd med at rundt 200 russ hver dag har testet seg på vestkanten de to siste dagene.

Det er vanskelig å komme med et tall for totalt antall smittetilfeller blant russen den siste uken. Men det er «veldig mye smitte knyttet til russ».

Dette medfører veldig mange nærkontakter. Der har jeg faktisk ikke tall, for det er mange som er ført flere steder, men vi har et bettydelig antall nærkontakter, sier Eggemoen, som bedyrer at de har kontroll.

Steens beskjed til russen

– Det som er aller viktigst nå er at de smittede holder seg i isolasjon, og at nærkontakter er i karantene. Vi oppfordrer alle som har vært på russefest eller rulling om å teste seg nå, uavhengig av hvor i byen du er russ, sier Steen til Avisa Oslo.

Det har vært et stort utbrudd blant Oslo-russen den siste uka. Så stort at russefeiringen er satt på vent i én uke.

Tidligere torsdag meldte VG at 170 russ var smittet bare på Oslo vest, i bydelene Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern.

Russen har nå fått sitt eget testtilbud på feberpoliklinikk vest på Skøyen. Det er selvsagt mulig å teste seg på de andre drop-in-stasjonene i Oslo. I tillegg er det ukentlige tester på skolene.

Tror ikke på ny bølge

Steen tror ikke vi ser starten på en ny bølge, men karakteriserer det som et stort utbrudd.

– Vi må få slått ned utbruddet raskt, slik at smitten ikke setter seg. Derfor håper vi at pausen i russefeiringen vil få utbruddet under kontroll, og at vi kan fortsette den gode trenden vi har vært inne i med nedadgående smittetall.

Under store deler av pandemien har bydelene på østkanten og Søndre Nordstrand vært hardest rammet. Nå er bildet et annet. Vestre Aker er nå den bydelen med nest høyest smittetrykk. Bydelene Stovner og Grorud har svært lav smitte.

– At smittetallene øker såpass raskt viser hvor sårbar situasjonen er. Vi kan ikke senke skuldrene. Om to uker er vi i gang med massevaksineringen av de mellom 18 og 24 år. Det er det som er veien ut av pandemien: vaksiner, sier Steen.

Følges tett

Denne aldersgruppen er skjøvet fram i køen, og skal være ferdigvaksinert med én dose innen 27. juni. Gruppene over: 25–39 år og 40–44 år er sist.

– Vi følger situasjonen tett, og det jobbes veldig godt med smittesporing på tvers av bydelene, i tillegg til testopplegget jeg nevnte innledningsvis. Smittevernoverlegen bistår bydelene og skolene med råd om hvordan de kan håndtere situasjonen, sier Steen.

Avisa Oslo har forsøkt å kontakte bydelsoverlege Åse Ruth Eggemoen i Vestre Aker torsdag kveld, men hun har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Les også

Plutselig sto det en buss i borettslagets hage: – Det er jo en merkelig ulykke

Les også

Spisestedet ble stengt på dagen: – Gjennomgående skittent i hele lokalet

Kommentarer til denne saken