Samtlige av guttene – fire av dem 16 år gamle; én 15 og én 17 år gammel – er tiltalt for kroppsskade etter en hendelse på Bogerud T-banestasjon 24. september i fjor.

I tiltalen er det beskrevet hvordan de skal ha gått løs på en da 16 år gammel gutt med metallstang, øks og slagvåpen, samt slått og sparket ham flere ganger.

Fornærmede ble påført to sårskader i hodet på henholdsvis seks og fire centimeter, samt flere risp på beina og brystkassen.

Et bilde som ble gjengitt i VG dagen etter hendelsen, viser en person som løper fra stedet med en stor kniv i hendene.

Satt i varetekt

Den opprinnelige meldingen politiet lød også på at den fornærmede 16-åringen skulle ha blitt hugget i ansiktet med en knivlignende gjenstand. Akkurat dét er ikke gjengitt i tiltalen, men påtalemyndigheten har varslet påstand om inndragning av flere kniver, i tillegg til to metallstenger og en øks.

– Flere løp fra stedet da politiet kom, og én person ble liggende igjen. Vedkommende som lå igjen har et stort, dypt kutt i ansiktet, sa Vidar Pedersen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, til NTB umiddelbart etter voldsepisoden.

Til tross for deres unge alder, ble tre av de tiltalte mennene varetektsfengslet mellom én og to uker.

Politiet mente tidlig i etterforskningen at det dreide seg om en form for oppgjør som kulminerte i et masseslagsmål.

– Ingenting tyder på at dette er tilfeldig, sa Pedersen samme kveld.

Truet og sparket

I tillegg til voldsepisoden er 15-åringen tiltalt for trusler og ordensforstyrrelse etter to episoder 13. og 14. november i fjor, først i forbindelse med en ID-kontroll av flere ungdommer på Haugerudsenteret. Da skal han ifølge tiltalen ha bidratt til urolig og aggressiv stemning, blant annet ved å fløyte i lydhornet på en elektrisk rullestol.

Dagen etter skal han ha opptrådt ufin og truende mot politiet ved Trosterudsenteret.

«Han etterkom ikke politiets melding om ikke å gjøre motstand da han skulle settes inn i politibilen, men spente musklene og dro til seg armene», heter det i tiltalen.

Videre skal han ha kalt politifolkene for «morraknullere» og sparket i døren på cellebilen.

Det er satt av fem dager til rettssaken mot guttene, som starter i Oslo tingrett 3. mai. Det er uklart hvordan de stiller seg til spørsmålet om straffskyld.