– Hvis Arild ønsker å bli partileder, synes jeg vi skal gå inn for det.

Det sier MDGs store profil Lan Marie Berg. Stortingspolitikeren har stilt seg selv til disposisjon overfor partiledelsen etter at Une Aina Bastholm i dag erklærte at hun trekker seg som partileder for MDG nasjonalt, men støtter altså Arild Hermstad (55) sitt kandidatur til å ta over partiet.

Avisa Oslo har også snakket med andre kilder i MDG, som mener det er naturlig at Hermstad tar over. Hermstad har selv ikke besvart Avisa Oslos henvendelser angående favorittstempelet flere partifeller gir ham, men han har offentliggjort sitt eget kandidatur.

Toppet Oslo-avstemning

Arild Hermstad er første nestleder i MDG, og vikariert som byråd for byutvikling og miljø og samferdsel i Oslo. Nå tar han over som imidlertid leder for partiet.

Da Oslo MDG hadde en rådgivende uravstemning for hvem som skal bli toppkandidat i 2023-valget, fikk han flest stemmer, med byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav hakk i hæl.

– Det er en fantastisk tillitserklæring å få så mange av stemmene når det er så mange gode kandidater. Det er bra for partidemokratiet at vi har en slik avstemning, og særlig at så mange velger å bruke tid på å stemme, sa Hermstad den gang til Avisa Oslo.

Aktiv i mediebildet

Forrige valg stilte den Bøler-bosatte 55-åringen som toppkandidat for Hordaland MDG. Han kom imidlertid ikke inn på Stortinget.

De siste månedene har Hermstad også vært svært aktiv i mediebildet. Han har frontet MDG i en rekke saker, deriblant innen rusreform, nytt regjeringskvartal og en rekke andre Oslo-saker.

Hermstad har 25 års erfaring fra frivillig sektor, blant annet som leder for Framtiden i våre hender og styreleder for Syklistenes landsforbund. Avisa Oslo kjenner til at han var en svært populær mann blant flere i byrådssamarbeidet da han var i byråd.

Populær blant samarbeidspartnere

Hermstad blir av flere sett på som en samarbeids- og sentrumsorientert MDG-er.

– Partiet er preget av to fløyer, sa en godt informert kilde til Avisa Oslo i vinter.

Kilden satte et skille mellom eksempelvis Hermstad, finansbyråd Einar Wilhelmsen og byutviklingsbyråd Hanna Marcussen, begge beskrevet som mindre militante, og Lan Marie Berg, Sirin Stav og Eivind Trædal.

– Det er ikke synlige fløyer, men vi har merket forskjellige holdninger til å finne kompromisser, sa kilden om hvordan byrådssamarbeidet med MDG har vært.

Avisa Oslo har flere kilder som kommer med lignende beskrivelser. En av dem beskrev Arild Hermstad som en politiker som får ting gjort.

Åpnet for Venstre i byråd

Da Hermstad snakket med Avisa Oslo før sommeren, var MDG-profilen tydelig på at han vil kjempe for en hovedstad der ideelle organisasjoner, ikke minst innen rusomsorgen, får bedre vilkår enn de har hatt til nå.

Muligens med Venstre i byråd.

– De har tidligere signalisert at de kunne tenke seg å diskutere byrådssamarbeid med det nåværende byrådet. I Bergen sitter Venstre sammen med MDG, KrF og Ap. Rent ideologisk er vi opptatt av mange av de samme tingene som Venstre, blant annet å skape gode kår næringslivet og frivilligheten. Det er også mye positivt ved Venstres ruspolitikk, sa Hermstad.

– Vi er ikke så ideologisk opptatt av hvem tjenestene leveres av, men mer opptatt av hva som faktisk leveres. Så der ligner vi mer på dem enn Rødt eksempelvis, understreket den nå fungerende MDG-lederen.